Astronomlar Dünya’ya yaklaşırken parçalanan Atlas Kuyrukluyıldızı'nı fotoğrafladı

Astronomların çıplak gözle görülmesini beklediği kuyrukluyıldız heyecan uyandırmıştı fakat o zamandan bu yana parçalanan cisim parlaklığını kaybediyor

(Unistellar)

Yeni görüntüler Atlas Kuyrukluyıldızı’nın Dünya’ya yaklaştıkça parçalandığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atlas Kuyrukluyıldızı son haftalarda heyecan uyandırmıştı. Çünkü kuyrukluyıldızı takip edenler son haftalarda Dünya’ya yaklaştıkça çıplak gözle görülebilecek kadar parlak olacağını tahmin ediyordu.

Fakat çok geçmeden cismin parçalandığı ve daha az parladığı anlaşıldı.

Unistellar şirketince yapılan teleskoplar kullanılarak kitle kaynaklı bir proje kapsamında çekilen fotoğraflar da dahil olmak üzere birçok görüntü cismi parçalanırken yakaladı.

Bulgaristan’da astronomların çektiği başka bir görüntüyse, parçalara ayrılmış cismin birçok farklı kısmını açıkça ortaya koyuyor.
 


Astronomlar 2020’nin en parlak kuyrukluyıldızı olduğunu ve çıplak gözle görülebilecek kadar parlak olacağını duyurduğunda Atlas, heyecana neden olmuştu. Bir araştırmacı, mayısta Dünya’ya en yakın konuma ulaştığında “gerçekten ama gerçekten nefes kesici” olma potansiyeli olduğunu söylemişti.

Fakat kısa süre sonra kuyrukluyıldızın aslında parçalandığı, parçalanırken de sönükleştiği anlaşıldı.

Görüntüler kuyrukluyıldızın parçalara ayrıldığını görme şansı sunmanın yanı sıra cismi araştıran bilim insanları için de yararlı olabilir. Henüz 2019’un tam sonunda keşfedilen cisim hakkında nispeten az şey biliniyor.

Atlas Kuyrukluyıldızı hala Dünya’ya doğru ilerliyor. Yörüngesi 1844’ün meşhur Büyük Kuyrukluyıldızı’na benziyor ve ikisinin de bir zamanlar daha büyük olan bir kuyrukluyıldızın parçaları olabileceği sanılıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU