Cumhur ittifakı TBMM Başkanlığı’nda da sürdü: AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop 336 oyla 29. başkan oldu

Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, ilk iki turda yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle yapılan 3. tur oylamada Meclis Başkanı seçildi

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop TBMM'nin 29. başkanı oldu / Fotoğraf: AA

TBMM’nin yeni başkanı dün Meclis Genel Kurulu’nda yapılan seçimle, MHP’nin de desteğiyle 336 oy alan AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop oldu.

Meclis Başkanlığı için, AK Parti’den Mustafa Şentop, CHP’den Engin Altay, HDP’den Serpil Kemalbay, İYİ Parti’den de İmam Hüseyin Filiz yarıştı.   

İlk turda çoğunluk sağlanamadı

Meclis Başkanlığı seçimlerinde ilk 2 turda üçte iki çoğunluk yani 400 oy sağlanamadı. 528 oy kullanılan seçimde, 4 aday da gerekli oyu alamadı. Başkanlık için yarışan adayların ilk tur oy dağılımı şu şekilde:

Mustafa Şentop: 322 
Engin Altay: 120 
İmam Hüseyin Filiz: 35 
Serpil Kemalbay: 45 
Geçersiz: 
 


İkinci turda da çoğunluk sağlanamadı

Mustafa Şentop: 333 
Engin Altay: 126 
Serpil Kemalbay: 46 
İmam Hüseyin Filiz: 35   
 


Üçüncü turda 301 oy arandı

TBMM Başkanlık seçiminde ilk 2 turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy gerekirken üçüncü turda salt çoğunluk olan 301 oy yeterli sayılıyor.

TBMM Genel Kurulunda üçüncü tur oylamaya 542 milletvekili katıldı. Mustafa Şentop 336, Engin Altay 124, Serpil Kemalbay Pekgözegü 46, İmam Hüseyin Filiz 33 oy aldı. 3 oy ise geçersiz sayıldı.

Şentop HDP’yi ziyaret etti

Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde Mustafa Şentop CHP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret etti, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve TBMM Başkan Vekili Mithat Sancar’la da görüştü. 
 


Mustafa Şentop kimdir?

  • İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
  • Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi'nde Kamu Hukuku alanında yaptı.
  • 1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
  • 2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu.
  • Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisansüstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesi'nde çeşitli idari görevlerde bulundu.
  • Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı.
  • Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü.
  • 4. ve 5. Olağan Kongrelerde AK Parti  MKYK üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
  • 24, 25 ve 26'ncı dönemde İstanbul milletvekili seçildi.
  • Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24'üncü dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AK Parti'yi temsilen görev aldı. 26'ncı dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

DAHA FAZLA HABER OKU