Yann Tiersen: Amelie film müziğinin benim üzerimde olumsuz bir etkisi oldu

Yeni albümü ‘All’u piyasaya süren Fransız müzisyen Yann Tiersen, kendisine dünya çapında bir şöhret kazandıran Amelie film müziği için “Tekrar yapmam istense şimdi hayır derdim” dedi

Fotoğraf: The Independent 

Fransız besteci Yann Tiersen, kendisine dünya çapında bir şöhret getiren Amelie film müziğini yapmış olmanın kendisi için olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi.  

Yayımlanmış on albümü olmasına rağmen Tiersen en çok yönetmen Jean-Pierre Jeunet’in 2001 yapımı Amelie filmi için yaptığı müzikle tanınıyor. Tiersen’ın Cesar ödülü ve BAFTA adaylığı kazanan eseri büyük övgü toplamış ve filmin ötesinde kült mertebesine erişmişti.

48 yaşındaki müzisyen Amelie film müziğiyle ilgili şunları söyledi:

 

“Olumludan çok olumsuz bir etkisi oldu. Filmi ilk kez bir sinemada izledim. Galasına gitmek istemedim. Ve gerçekten kişisel ve tuhaf hissettirdiğini hatırlıyorum. Tekrar yapmam teklif edilse şimdi hayır derdim.”

 


Yönetmen Jeunet’in şarkı isimlerine yaptığı değişikliklerle ilgili de bir anlaşmazlık olduğunu söyleyen Tiersen bunun “müzikle bir ilgisi olmadığını” ifade etti.

Tiersen sözlerini şöyle sürdürdü:
 

“Yanlışlıkla ya da şans eseri film müzikleri yaptım. Amelie’den sonra sadece iki tane (Good Bye, Lenin ve Tabarly) yaptım. Benim için müzik bestelemek çok ciddi değil, gerçekten organik ve içgüdüsel bir şey. ‘Müziğin turuncu olmasını istiyorum’ gibi ve buna benzer başka aptalca şeyler söyleyen bir yönetmenle çalıştığınızda bu durum film müzikleri için geçerli olmuyor. Bu beni deli ediyor.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Tiersen, filmleri sevdiğini ancak müziğin kendisi için “dans gibi, dilden önce gelen ve dünyayla bağlantılı, daha içgüdüsel ve kutsal, büyülü ve ilkel bir şey” olduğunu ifade etti.

Tiersen sözlerine şöyle devam etti:
 

“Film müzikleri bana bir işmiş gibi geliyor. Ve film dünyasında çok fazla para var. Los Angeles’a gittim ve bu şehri seviyorum. Ama sektörden bazı kişilerle tanıştım ve bunların hiçbirine dahil olmak istemiyorum. ‘Bu film için düşük bir bütçemiz var, sadece 80 milyon dolar’ diyen birini duydum. Bu başka bir dünya.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU