Yeni Şafak yazarı: Özel bankalardan ne istiyoruz?

Levent Yılmaz: Onlardan istenen çok basit: Kendilerine tanınan imtiyazın karşılığı olarak ihtiyaç duyulan dönemde ekonomi yönetiminin sunduğu imkanları müşterilerine aktarmak

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Levent Yılmaz, hükümet ve BDDK tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla kredi konusunda vatandaşlara zorluk çıkardığı iddiasıyla eleştirilen özel bankalar hakkında yazdı.

Yılmaz, “Özel bankalardan ne istiyoruz?” başlıklı köşe yazısında istenenin “İyi zamanlarda banka kârlarını artıran müşterilerini kötü zamanlarda desteklemeleri” olduğunu ifade etti.

Yılmaz’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Aslında özel bankalardan isteğimiz çok basit. İyi zamanlarda banka kârlarını artıran müşterilerini kötü zamanlarda desteklemeleri. Bunu yaparken de zarar etmelerine gerek yok. Kamu bankalarının bilançolarına bakarsanız hem işlevini gereğince yerine getirdiğini hem de kâr ettiğini görürsünüz. Riskli dönemlerde daha hassas hareket etmelerini anlayabiliriz. Ancak bankacılık özünde risk yönetimidir, riskten kaçmak değildir. Kaldı ki kullandırdıkları kredilere ilişkin olarak taşıdıkları riskin büyük bir bölümünü üstlenen hazine destekli kredi kefaletleri ekonomi yönetimi tarafından kendilerine defalarca sunuldu. Onlardan istenen çok basit: Kendilerine tanınan imtiyazın karşılığı olarak ihtiyaç duyulan dönemde ekonomi yönetiminin sunduğu imkanları müşterilerine aktarmak.

Bundan 150 yıl önce yazar Mark Twain şöyle demiş: “Bankalar size güneşli havada şemsiye verir, yağmur yağınca da geri ister.” Maalesef bankaların bugün de tavırlarında değişen bir şey yok sanki. Banka şubeleri ve işlemlerini bankacılık uygulamaları ile akıllı telefonlarımıza taşıyarak teknolojik olarak kendinizi yenilemiş olabilirsiniz. Oysa lüks şubeler ve akıllı plazalarla süslediğiniz bankacılık anlayışınız hala 150 yıl önceki ile aynı.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU