Trump’ın Meksika duvarı için kullanmayı planladığı Pentagon parasının üçte biri çoktan harcanmış

ABD Başkanı’nın Meksika sınırına duvar için umut bağladığı uyuşturucuyla mücadele kasasının neredeyse boş olduğu ortaya çıktı

Fotoğraf: AA 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına yapılacak duvar için kullanmayı umduğu Pentagon fonlarının üçte birinin çoktan harcanmış olduğu anlaşıldı.

Ulusal acil durum ilan eden Trump, Kongre’yi saf dışı bırakmak için Savunma Bakanlığı (Pentagon) proje fonlarındaki milyarlarca doları duvar yapımına aktaracağını belirtmişti.

6,7 milyar dolarlık (yaklaşık 36 milyar TL) Pentagon bütçesi içinde 3,6 milyar dolar askeri yapıların inşası için ayrılırken, uyuşturucuyla mücadele fonunda 2,5 milyar dolar, mal varlıklarına el koyma hesabında ise 600 milyon dolar bulunuyor.

Congressional Quarterly (CQ) dergisine konuşan ABD Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Komitesi’nden bir sözcü, Trump’ın duvar için 2,4 milyar dolardan fazla parayı temin etmeyi umduğu Pentagon’un uyuşturucuyla mücadele fonunda yalnızca 85 milyon dolar kaldığını itiraf etti.

Savunma Bakanlığı’nın eksilen paranın yerini doldurmak için diğer programlarından bu fona para aktararak kasayı yeniden 2,5 milyar dolarla doldurmayı planladığı ve bu sayede Trump’ın sınır duvarı için gerekli gördüğü finansmanın sağlanabileceği belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Christopher Sherwood, CQ dergisine yaptığı açıklamada “Sınır güvenlik desteği için ihtiyaç duyulabilecek 2,5 milyar dolarlık seviyeye yeniden ulaşmak adına bakanlığımızın ek fonları yeniden düzenlemesi gerekebilir” dedi.

Bununla birlikte Pentagon’un fonların kullanım alanını değiştirebilmesi için Savunma Bakanlığı’nı denetleyen ABD Kongresi’ndeki dört komite liderinden yetki alması gerekiyor. 

Pentagon parasının başka bir amaç için kullanılmasına yönelik teklifleri her ne olursa olsun geri çevireceğini vurgulayan Savunma Tahsisatları Alt Komitesi’nin Demokrat Başkanı Peter Viscolsky, şu ifadeleri kullandı: 

“Kongre tarafından Savunma Bakanlığı’na sağlanan fonların, güneybatı sınırında izin verilmeyen bir duvar yapımı için kullanılmasına kesinlikle karşıyım. Ben ve Tahsisatlar Komitesi’nin diğer üyeleri, Başkan’ın teklifinin her bir unsurunun yanı sıra yargı yetkisi ve anayasayla ilgili yükselen ciddi kaygıları dikkatle inceleyeceğiz.”

Trump’ın acil durum ilanına karşı yasal mücadeleler sürerken, hafta başında duvar planını ileriye taşıyacaklarını duyuran Beyaz Saray yetkilileri CNN’e yaptıkları açıklamada, bu iş için yalnızca uyuşturucuyla mücadele programlarına ayrılan bütçe ile Hazine Bakanlığı’nın mal varlıklarına el koyma fonundan faydalanılacağını söylemişti.

Konuyla ilgili görüşüne başvurulan Beyaz Saray’dan henüz bir açıklama gelmedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU