Sudan Devlet Başkanı El Beşir hükümeti feshedip olağanüstü hal ilan etti

Aylardır hükümet karşıtı protestolara sahne olan Sudan'da Devlet Başkanı Ömer el Beşir, hükümeti fesh ettiğini açıkladı

Ömer El Beşir, başkent Hartum'daki Başkanlık Sarayı'nda konuştu - REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

El Beşir, merkezi hükümetin yanı sıra 18 eyaletteki yerel yönetimlerin de feshedildiğini duyurdu.

El Beşir, başkent Hartum'daki Başkanlık Sarayı'nda yaptığı ve Devlet Televizyonu'ndan canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında siyasi partiler, silahlı gruplar ve gençlere diyalog çağrısında bulundu.

Sudan Devlet Başkanı, ulusal uzlaşı hükümetinin ve 18 eyaletteki yerel hükümetlerin de feshedildiğini, ülkede bir yıl süreyle OHAL ilan edildiğini söyledi.
El Beşir'in söz konusu kararı, aralık ayından bu yana devam eden ve en az 60 kişinin yaşamını yitirdiği protestolarının ardından geldi.

30 yıldır iktidarda olan el Beşir, 2020 yılında yeniden aday olmasının önünü açacak anayasal değişiklikleri ise iptal etti.

 

El Beşir 1989 yılında bir darbe sonrası iktidara gelmişti.

Ülke genelindeki protestoları organize eden Sudan Meslek Odaları, el Beşir görevini bırakana kadar eylemlere devam edeceklerini bildirdi.

Sudan'daki gösteriler 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başladı. Ancak fitilini ekonomik krizin ateşlediği bu gösteriler, kısa sürede başkent Hartum başta olmak üzere ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüştü.

DAHA FAZLA HABER OKU