Trump: Suriye’de birkaç yüz asker kalacak

Trump'ın ardından ABD Savunma Bakanlığı da güvenli bölge için birkaç yüz askeri Suriye'de bırakacaklarını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump IŞİD’in Suriye’de yenilgiye uğratıldığını ve Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini söylemişti.

Ancak ABD askerlerinin çekilmesi ile ilgili Trump'tan yeni bir açıklama geldi. Yaklaşık 200 Amerikan askerinin Suriye’nin kuzeydoğusunda müzakereleri devam eden güvenli bölgenin oluşturulması ve gözlemlenmesi için kalacağını açıkladı. Bu birliğin 800-1500 askerden oluşan uluslararası güç kapsamında Suriye’de kalacağı belirtiliyor.

Trump'ın bu sözlerini destekler nitelikte bir açıklamayı da Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson gazetecilere yaptı: 

"ABD, uluslararası bir gücün parçası olarak Suriye'nin kuzeydoğusunda birkaç yüz asker bırakacak. Ayrıca ABD Suriye’nin güneyindeki El Tanif garnizonundaki varlığını sürdürecek."

Binbaşı Robertson, "Bu çok uluslu gözlem gücü ABD güçleriyle bölgede istikrarı sağlayacak ve IŞİD'in geri gelmesini engelleyecek, öncelikli olarak NATO müttefiklerinden oluşacaktır" dedi.

Pentagon Sözcüsü bu askerlerin dışında Suriye'deki diğer askerlerin çekileceğini söyledi. Robertson, ABD öncülüğündeki bu koalisyona katılacak ülkeler konusunda da ise yorum yapmaktan kaçındı.

"Bu bir güvenli bölge midir?" sorusuna ise Robertson, "Terminoloji olarak güvenli bölgedir." yanıtını verdi. Binbaşı, bu kuvvetin Suriye'nin kuzeydoğusunda güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli olacağına dikkat çekti.

Sözcü Robertson Suriye'de kalacak olan kuvvetin güvenli bölgeye katkısını şu sözlerle anlattı:  

"Güvenli bölge Türkiye’nin sınırı boyunca kuzeydoğu Suriye'de olacak. Kalan askerler de oradaki güvenlik ve istikrarı sağlayacaklar"

Robertson kalan askerlerin söz konusu güvenli bölgede devriye görevi yapacağını söyledi ama Amerikan askerlerinin Münbiç'ten çekilip çekilmeyeceğine ve Türkiye sınırındaki gözlem noktalarına ilişkin sorulara yanıt vermedi.

DAHA FAZLA HABER OKU