İş makineleri Salda Gölü'nden çıktı, Bakan Kurum soruşturma açıldığını duyurdu

Salda Gölü’nde çalışmaya son verildi. Olayı kamuoyuna duyuran CHP Burdur Milletvekili Göker suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Çevre Bakanı Kurum “Bizlerin de asla kabul etmeyeceği görüntülerle ilgili, gerekli soruşturmayı başlattık” dedi

Fotoğraf: Twitter / @drmehmet_goker

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliğiyle ''Türkiye’nin Maldivleri'' olarak ünlenen Salda Gölü, 12 Nisan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele tedbirleri kapsamında ziyarete kapatıldı.

1’inci Derece Doğal SİT Alanı olan ve Covid-19 salgınında ziyarete kapatılan Salda Gölü’nde Millet Bahçesi çalışmaları kapsamında hafriyat kamyonları çalışmaya başladı.

 

evghd4swaaa-4l1.jpg
Fotoğraf: Twitter / @drmehmet_goker​​​​​​​

 

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker dün sosyal medya hesabından Salda Gölü’nde iş makinelerinin çalışmaya başladığını duyurdu. "Salda Gölü'nü iş makineleriyle katletmeye başladılar" diyerek tepki gösteren CHP'li Göker, şunları kaydetti:

Koronavirüs salgınını gerekçe göstererek ziyarete kapıtalan,doğallığına dokunmayacağız dedikleri SALDA GÖLÜ’nde iş makineleri ile katletmeye başladılar.

 

'Müteahhit firma kendi başına yapmış'

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker,  İl Başkanı İzzet Akbulut, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, ilçe başkanları ve il genel meclisi üyeleri ile birlikte bugün Salda Gölü’ne gitti. Çalışmalara son verildiği bilgisini Twitter hesabından bir video ile paylaşan Göker şunları anlattı:

Bize gerek bakanlığın gerek valiliğin çivi dahi çakılmayacak sözüne rağmen burada görünen şantiye görüntülerinin doğa güzelliğin harap ettiğini belirtmiştik. Buraya Sayın Emine Erdoğan da geldiği zaman kendisi 'mutmain olduğunu ve küçük bazı lokantalar yapılacağını' söylemişti. Bunun akabinde gördük ki ortaya çıkan manzara hiç de bununla uyumlu değil.

Hem görüntüleri tekrardan paylaşmak hem de olaya daha yakın anlamda müdahil olmak üzere buraya geldik. Bize, bu işin müteahhit firma tarafından kendi başına yapıldığını ilettiler ve çalışmalara son verdiler. Buradan cumhuriyet savcılığına gidip olayın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bunu yapanları cezasız kalmasına müsaade edemeyiz.

Çalışmaların durdurulmasında sosyal medyadan verilen desteğin büyük etkisi olduğunu söyleyen Göker, destek veren kullanıcılara da teşekkür etti.

 

Projede yer almayan uygulama 

Salda Gölü’ndeki çalışmaya son verilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Twitter’dan paylaştığı açıklamasında "Bizlerin de asla kabul etmeyeceği görüntülerle ilgili, gerekli soruşturmayı başlattık" dedi.

Bir dizi tweet atan Bakan Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Salda Gölü bizim kalbimiz, en değerli varlıklarımızdan bir tanesidir. Salda Gölü ile ilgili olarak sosyal medyada bizlerin de asla kabul etmeyeceği görüntülerle ilgili, gerekli soruşturmayı başlattık. Salda geleceğe en doğal haliyle ulaşacak. Milletimiz müsterih olsun.

Usulsüz vusul olmaz. Usul asıl kadar önemlidir. Salda’yı koruyacak olan projenin kendisi kadar, uygulama usulü de çevreci olmalıdır. Bu nedenle işçilerimizden peyzaj ekiplerimize kadar herkes çok daha dikkatli olacak. En küçük hoyratlığa dahi müsaade etmeyeceğiz.

Yüklenici firmaya, projede yer almayan bir uygulama yaptığı için gerekli cezalar verilmiştir. Ayrıca, müşavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmıştır. Sorumluluğu kesinleşen personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

Paylaşılan olumsuz görüntüler, Salda Gölü’nü koruma eksenli projemizi kesinlikle yansıtmamaktadır. Bizim projemiz, bembeyaz kumsallarıyla, turkuaz rengiyle, Salda’yı gelecek nesillere en güzel şekilde koruyarak aktarma projesidir.

İlk etapta; Salda’da plansız, çarpık yapılaşmaya, gölün bilinçsizce kullanımına son verdik. Gölün hemen kıyısına otomobil girişini yasakladık, gölü kamp ve karavan görüntülerinden kurtardık, biriken çöp yığınlarını ortadan kaldırdık.

Bilim adamlarımızla birlikte çalışarak projemizde gölden 800 metre mesafede sökülür takılır, doğayla uyumlu ahşap malzeme kullanıyoruz. Bu yapıların dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Bir gram çimento, bir gram asfalt dökülmeyecek, tek bir çivi dahi çakılmayacak.

 

TOKİ: Firma için sözleşmesindeki cezai hükümleri işletildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Salda Gölü'ndeki inşaat alanına makineli araçların girmesi nedeniyle yüklenici firmaya sözleşmesindeki cezai hükümlerin işletildiğini bildirdi.

TOKİ'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Salda Gölü'ne ilişkin sosyal medya platformu Twitter'dan paylaşımlar yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Paylaşımlarda yer alan görüntüler yüklenici firmanın şantiye alanı ve otopark bölümünde arazi düzenleme görüntüleri olup, koruma amaçlı oluşturulan yaklaşım mesafesinin dışında küçük bir alandır. Bu görüntüler kamuoyu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak bizleri de oldukça rahatsız etmiştir.

Yüklenici firmaya makineli araçların inşaat alanına kesinlikle sokulmaması talimatı verilmesine rağmen bu konuda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir. Yüklenici firma hakkında kusurlu davranışları nedeniyle gerekli maddi ve sözleşmesindeki diğer ceza hükümleri işletilmiştir. Ayrıca, müşavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

Açıklamada, bu tür görüntülerin bir daha kesinlikle yaşanmayacağı, çalışmaların çevre hassasiyetini ve kamuoyu duyarlılığını gözetecek şekilde yürütüleceği belirtildi.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU