BM raporu: Dünya gıda kaynakları biyoçeşitlilikteki azalma nedeniyle 'tehdit altında'

İnsanların beslenmesini dolaylı şekilde destekleyen bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar yok oluyor

BM raporuna göre günümüzde mahsul üretiminin üçte ikisi sadece dokuz türden geliyor. Bunların üretiminde herhangi bir başarısızlığın maliyeti ağır kıtlıklar olacak. Fotoğraf: The Independent

Colin Drury -  The Independent

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda kaynaklarının, biyoçeşitliliğin sürekli tahrip edilmesinden dolayı her geçen gün daha fazla tehdit altında kaldığını belirtti.

FAO’nun açıkladığı raporda, insan beslenmesini destekleme ve sürdürme gibi kritik rollere sahip bitki, hayvan ve mikro organizmaların muhafaza edilmediği bildirdi.  

Raporda, bu tür doğal ekosistemleri korumak için gerekli adımlar atılmaması halinde küresel kıtlıkların artacağı ifade edildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan FAO Genel Müdürü Graziano da Silva, “Birçok ülkedeki pek çok üretim sisteminde, gıda ve tarım biyoçeşitliliğinde ve sunulan ekosistem hizmetlerinde düşüş olduğunun kaydedilmesi son derece endişe verici” diye belirtti.

91 ülkeden verilerin analiz edildiği araştırmada, son 20 yılda dünya bitki örtüsünün yaklaşık yüzde 20'sinin daha az üretken hale geldiği ifade edildi. Rapora göre, bitkilerin döllenmesini sağlayan yüzlerce böcek türünün azalması en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Ayrıca haşereleri yiyen kuşlar ve okyanusun doğal besin zincirini koruyan balık sayılarının ciddi oranda azaldığı tespit edildi.

Silva, “Gıda sistemlerimizin temelleri, yönetim uygulamalarının etkileri ve gıda ve tarıma ilişkin arazi kullanım değişiklikleri nedeniyle kısmen yok ediliyor” diye ekledi.

Silva’ya göre tarım, sıklıkla bu duruma yol açan faktörlerin başında gösteriliyor çünkü toprakların aşırı kullanımı uzun vadede besinlerin sürdürülmesine yardımcı olacak bitki, hayvan ve mikro organizmaların tahrip edilmesi anlamına geliyor. Diğer sebepler arasında su kaynaklarının aşırı kullanımı, kirlilik, aşırı ekin biçme ve iklim değişikliği bulunuyor.

Rapor ayrıca, küresel tarımda tekdüzeliğe doğru giden bir yönelimin varlığı konusunda uyarıyor.

Rapora göre günümüzde mahsul üretiminin üçte ikisi sadece dokuz türden geliyor. Ancak pirinç, buğday ve şeker kamışının da dahil olduğu mahsullerin sadece birinde gerçekleşebilecek bir başarısızlık dünya genelinde büyük kıtlıklara neden olabilir. Raporda, bu tür dar kapsamlı ürün yelpazesine bu denli güvenmenin İrlanda'da 19. yüzyılda yaşanan patates kıtlığı gibi tarihe geçmiş açlıklara neden olduğu kaydedildi.

Raporda son olarak gıdanın üretilme şekillerine ilişkin yöntemlerin acilen değiştirilmesi ve biyoçeşitlilik meselesinin yeri doldurulamaz bir kaynak olarak ele alınması gerektiğini bildirildi.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/news/world/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU