Avustralya Büyük Set Resifi yakınlarına 1 milyon ton çöp yığacak

UNESCO tarafından Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edilen mercan denizinde çöp için çukur açılmasını eleştirenler, bunun bölgede “atık yok etme tesisi” kurmaktan farksız olduğunu söylüyor

Dünya mirası sit alanı olarak kabul edilen Büyük Set Resifi, kirlilik tehdidiyle karşı karşıya / Fotoğraf: Reuters

Colin Drury - The Independent

Avustralya yönetimi, 1 milyondan fazla çöpün deniz zeminindeki endüstriyel atıkların toplanması planı kapsamında Büyük Set Resifi yakınlarında depolanmasını kararlaştırdı.

Hay Point limanındaki bakım çalışmaları sırasında deniz tabanından çıkarılan atıklar, Büyük Set Resifi Deniz Parkı Ajansı (GBRMPA) tarafından verilen izin kapsamında açılan bir çukurda toplanacak.

Hükümetin tartışmalı plana onayı, Queensland'de son zamanlarda yaşanan sellerin getirdiği kirli suyun, güneş ışığının deniz içine sızmasını ve mercanların hayatta kalması için gerek duyduğu fotosentezi engelleyerek resife telafisi olanaksız zararlar verebileceği yönündeki tartışmaların hemen ardından geldi.

Kararı eleştiren Avustralya Yeşiller Partisi’nden Senatör Larissa Waters, “Deniz dibinden toplanan çöpleri, Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edilen sulara yığmak, resiflerimize atık yok etme tesisi muamelesi yapmak demektir” dedi.  

The Guardian gazetesine konuşan Waters, “Hükümetin politikası, tüm sahillere çöp yığmayı yasaklayacak şekilde değişmeli. Dolayısıyla GBRMPA’nın atıkların işlenmesi ve bunların kıyıya doğru güvenli bir şekilde atılması için Mercan Denizi’ni daha ucuz bir alternatif olarak kullanmasına izin verilemez” ifadelerini kullandı.

Hay Point limanı işleten North Queensland Bulk Ports aldı firma ise yaptıkları işin çevreye çok az zarar vereceğini ileri sürdü. Firma yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Tıpkı yollar gibi denizdeki nakliye kanallarının da işlerin etkin bir şekilde yürümesi için bakıma ihtiyacı var. Bakım için deniz dibindeki taramalar sırasında, kıyı şeridi boyunca hareket eden tortular yer değiştirebilir ve bunlar nakliye hizmetlerimizin gerçekleştiği yerlerde yıllar içinde birikebilir.”

Konuyla ilgili kendi raporlarına da atıfta bulunan kuruluş ayrıca, “hazırladıkları değerlendirme raporlarına göre, Büyük Set Resifi Deniz Parkı’nın yanı sıra hassas yaşam alanları dahil koruma bölgelerinin karşılaşabileceği riskin kısa vadeli ve geçici etkilerinin olabileceğini” savundu.

Mercan denizinde atık yığmak büyük ölçüde hukuka aykırı olsa da liman bakım çalışmaları sırasında toplanan çöplerin buraya atılmasına imkan tanıyan yasal boşluklar bulunuyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU