Yüksel Caddesi eylemcilerine beraatın gerekçesi: Anayasal Hak

Gerekçeli karardan: Güvenlik güçlerinin gerekçe göstermeksizin, toplantı ve gösterinin dağılmasını istemesi hukuka aykırı ve keyfi

Yüksel Caddesi eylemlerini akademisyen Nuriye Gülmen başlattı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile memuriyetten ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen’in başlattığı Yüksel Caddesi eylemiyle ilgili beraat kararı verildi.

Yüksel Caddesi eylemleri, "İşimi geri istiyorum" pankartı açan akademisyen Gülmen tarafından başlatılmıştı.

Öğretmen Semih Özakça'nın destek verdiği eylemde sürekli gözaltına alınıp kabahatler kanununa göre para cezası kesilen ikili beraber açlık grevine de gitti.

Daha sonra yine KHK mağdurları memur Veli Saçılık ile öğretmen Acun Karadağ’ın katılımıyla devam eden eylemlerle ilgili pek çok dava açıldı.

"Gösteriye gerekçesiz müdahale hukuka aykırı ve keyfi"

8 Eylül 2017 tarihinde KHK mağdurları Gülmen ve Özakça'ya destek için Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yapmak isteyen 12 kişi “ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 2911 sayılı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet'ten yargılanan sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Mahkeme, gerekçeli kararında Anayasa’nın “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” hükmünü hatırlattı.

Gerekçeli kararda, “Güvenlik güçlerinin gerekçe göstermeksizin, söz konusu toplantının ve gösterinin dağılmasını istemesi hukuka aykırı ve keyfi” ifadesi kullanıldı. Savcı kararı temyiz etti.

Bu karar sonrası, halen devam eden Yüksel Caddesi eylemlerinde, eylemcilere daha pankart açamadan, slogan atamadan müdahale edip gözaltına alan polisin bundan sonraki yaklaşımı merak konusu oldu.

DAHA FAZLA HABER OKU