Türk takımları Avrupa kupalarında son 7 yılın en kötü performansını sergiledi

Türk takımları bu sezon Avrupa'da ön elemeler haricinde 6 galibiyet, 15 yenilgi aldı. Bu sezon ve son 5 sezonda ülke puanına en fazla katkı Beşiktaş'tan geldi

Beşiktaş son 5 sezonda 69 puan topladı (Fotoğraf: AA)

Türk takımlarının Avrupa macerası, bu sene de uzun soluklu olmadı.

Avrupa kupalarına 5 takımla katılan Türkiye’de Medipol Başakşehir ön elemede, Beşiktaş ve Akhisarspor gurup maçlarında Avrupa’ya veda ederken, Fenerbahçe ve Galatasaray da 2 numaralı kupa UEFA Avrupa Ligi’ne son 32 turunda havlu attı.

Eleme turlarında 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgi yaşayan Türk kulüpleri, gurup aşamasından itibaren yapılan müsabakalarda 6 galibiyet ve 5 beraberlik alırken, 15 karşılaşmada sahadan yenilgiyle ayrıldı.

Son 7 yılın en kötü performansı

Toplamda 27,5 puana (ortalamada 5,5 puan) ulaşabilen Türkiye, son 7 yılın en kötü performansına imza attı.

Genel klasmanda Türkiye’nin altında yer alan Kıbrıs Rum Kesimi, İskoçya, Sırbistan, Avusturya ve Çekya gibi ülkeler bu sezon Türkiye’den daha fazla puan topladı.

Türk takımlarının bu sezon ülke puanına katkıları

Bu sezon Türk takımları içinde en fazla puanı Beşiktaş topladı.

UEFA Avrupa Ligi’nde 3 ön eleme oynayarak guruplarda mücadeleye hak kazanan siyah-beyazlı ekip, gurup maçları sonunda elenerek Avrupa defterini kapatırken hanesine 9,5 puan yazdırdı.

Beşiktaş’ın ardından en fazla puana ulaşan takım Fenerbahçe oldu. Şampiyonlar Ligi’ne ön elemede veda eden sarı-lacivertliler, Avrupa Ligi guruplarına doğrudan katıldı. Fenerbahçe gurup maçlarını ikinci sırada tamamlayıp, bir üst tura çıksa da (son 32 turu) elenmekten kurtulamadı ve sezonu 8,5 puanla noktaladı.

Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılan Galatasaray, gurup maçlarını 3. sırada bitirdi. Bu sonuçla devler ligine veda edip yoluna Avrupa Ligi’nde devam etme şansı elde eden sarı-kırmızılı ekip, bu turnuvanın son 32 turunda elendi ve 8 puan toplayabildi.

Tarihinde ilk kez Avrupa macerası yaşayan Akhisarspor, Türkiye Kupası'nı kazandığı için Avrupa Ligi’nde doğrudan guruplarda mücadele etme hakkı kazandı. Yeşil-siyahlılar oynadığı 6 müsabakada sadece bir beraberlik çıkarabildi ve sezonu 1 puanla kapattı. 

Medipol Başakşehir ise Avrupa Ligi’nde çıktığı ilk ön eleme turunda rakibine boyun eğdi ve bu sezon Avrupa’ya en erken veda eden Türk temsilcisi oldu. Turuncu-lacivertliler, hanesine sadece 0,5 puan yazdırabildi.

Türk takımlarının, bu sezon ülke puanına katkıları şöyle: 

Beşiktaş: 9,5

Fenerbahçe: 8,5

Galatasaray: 8

Akhisarspor: 1

M.Başakşehir: 0,5

 

 

Son 5 sezonda da Beşiktaş zirvede

Ülke puanı hesaplamasında son 5 sezonun verileri dikkate alınıyor.

Söz konusu dönemde Türkiye’ye bakıldığında Beşiktaş açık farkla zirvede oturuyor.

Bu süre zarfında 69 puan toplayan siyah-beyazlılar, ülke puanına en fazla katkı sağlayan kulüp konumunda.

Beşiktaş’ın ardından Fenerbahçe 37,5 puanla ikinci sırada yer alırken, Galatasaray 22,5 puanla üçüncü sırada bulunuyor.

Son 5 sezonda Türk takımlarının ülke puanına katkısı şöyle:

Beşiktaş: 69

 Fenerbahçe: 37,5

Galatasaray: 22,5

Osmanlıspor: 13,5

Trabzonspor: 11

M.Başakşehir: 9,5

Konyaspor: 6

Karabükspor: 2

Bursaspor: 1

Akhisarspor: 1

DAHA FAZLA HABER OKU