Suudi Arabistan ve Çin arasında 28 milyar dolarlık anlaşma

35 farklı alanda yapılan anlaşma kapsamında Suudi Arabistan'da yatırım yapmak isteyen Çinli şirketlere 4 farklı alanda lisans verildi

Muhammed bin Selman ve Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng - SPA

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Asya turunu sürdürüyor. Veliaht Prens, Pakistan ve Hindistan'ın ardından Asya turunun son durağı olan Çin'e gitti.

Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi (SAGIA) tarafından Suudi Stratejik Ortaklıklar Merkezi ile işbirliği içinde düzenlenen Suudi-Çin Yatırım Toplantısı, bugün Suudi Arabistan ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında yapılan ve 28 milyar dolar değerinde 35 farklı alanda işbirliğini içeren anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlandı. Toplantıya yatırım ve ekonomi alanlarında uzman binden fazla kişi katıldı.

Toplantı sırasında imzalanan diğer işbirliği anlaşmaları yenilenebilir enerji uygulamaları gibi Suudi Arabistan’ın hedeflediği sektörleri içeriyor. Bunun yanında SAGIA ile Çinli uluslararası enerji şirketi Gold Wing Holding arasında 18 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzalandı.

Bu anlaşma kapsamında elektronik kontrol cihazları üreterek rüzgar gülü yatırımlarının geliştirilmesi, bunun yanında işbirliği ve istişare çerçevelerinin aktif hale getirilmesi amaçlandı.

 

Anlaşma kapsamında petrokimya endüstrisi, bilgi teknolojisi ve altyapı projeleri de yatırım listesine dahil edildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid el Kasabi ile Çin Ulaştırma Bakanı Xiao Ping iki ülke arasındaki deniz taşımacılığı alanında işbirliğini kapsayan anlaşmayı imzaladı.

 

 

Enerji ve siber suçlarla mücadele

Suudi İçişleri Bakanı Nasser Al-Daoud ve Çin Halk Güvenliği Bakan Yardımcısı Lin Rui, siber suçla mücadelede işbirliği konusunda anlaşma imzaladı.

Suudi Kamu Yatırım Fonu ile Çin Ulusal Enerji Kurumu arasında yenilenebilir enerjiye yatırım alanında mutabakat imzalandı.

Aramco ile Norinco arasında 10 milyar dolarlık anlaşma

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Aramco, Çinli Norinco isimli holdingle Panjin kentinde 10 milyar dolar değerinde rafineri kurulması için anlaşma imzaladı.

Aramco'dan yapılan yazılı açıklamada, Suud-Çin konsorsiyumuyla kurulan yeni şirketin, günlük 300 bin varil petrol rafine etme kapasiteli bir tesis inşa edeceği aktarıldı.

 

 

Selman Şi Cinping’le bir araya geldi

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda bir araya geldi. Görüşmeye Suudi ve Arabistan tarafından birçok isim katıldı.

İki ülke arasında geçen yılki toplam ticaret hacminin 63 milyar dolar olduğu, Riyad'ın Pekin'e ihracatının ise geçen yıl 46 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU