Walt Disney World Resort 43 bin işçiyi ücretsiz izne çıkaracak

ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde bulunan Walt Disney World Resort tema parkı sendikalı 43 bin işçiyi koronavirüs salgını nedeniyle ücretsiz izne çıkaracağını duyurdu

ABD'de 535 binden fazla Kovid-19 vakası kayda geçti. Bu kişilerden 20 bin 500'den fazlası hayatını kaybetti (AFP)

Walt Disney World tema parkı bir hafta içinde bünyesinde çalışan sendikalı 43 bin işçiyi ücretsiz izne çıkaracağını duyurdu.

Dünya genelindeki koronavirüs salgını nedeniyle tema parkı mart ayında kapatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçilerin hemen Florida'daki işsizlik yardımından faydalanabileceği ve bir yıla kadar sağlık, diş ve hayat sigortasından yararlanabileceği belirtildi.

Disney World işçilerini temsil eden 6 sendikanın oluşturduğu koalisyonun (STC) yaptığı açıklamaya göre, 19 Nisan itibarıyla ücretsiz izne çıkarılan işçilerin kıdem ve ücret haddinde de değişiklik olmayacak.

Açıklamada " Bu sendikanın hoşuna giden bir karar değil ancak şirketin bu durumda işten çıkarma ve ücretsiz izin hakkı var. Sendikanın anlaşması Disney'deki 43 bin sendikalı için, ABD'de ücretsiz izne çıkarılan ya da işten çıkarılan diğer tüm işçilere kıyasla daha güçlü koruma ve yarar sağlıyor" dendi.

Sendika, kapanma sırasında "zorunlu görevlerdeki" yaklaşık sendikalı 200 işçinin işine devam edeceğini ve kıdemlerine göre poziyonlara yerleştirileceğini aktardı.

Krizin ne kadar süreceği bilinmezken salgının ardından işçilerin işlerine geri dönebileceği vurgulandı. 

Disney ayrıca şu anda çalışması elzem olmayan yönetici poziyonundaki, maaşlı ya da saat bazlı sendikalı olmayan çalışanlarını da ücretsiz  izne çıkarabileceğini duyurdu.

77 bin çalışanıyla Disney World Resort ülkede tek alanda en fazla işçinin çalıştığı yer konumunda bulunuyor. 

Disney World'e ait tema parkları, eğlence merkezleri ve oteller mart ayı ortasında kapanmıştı. 19 Nisan'a kadar belirsizlik nedeniyle evlerinde kalan işçilere ödeme yapılmasına karar verilmişti.

Florida eyaletindeki Universal Orlando ve SeaWorld Orlando ile bu şirketlerin ülkedeki diğer şubeleri de geçen ay koroanvirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatmıştı. SeaWorld çalışanlarının yüzde 90'ınını ücretsiz izne çıkardığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AP, Deadline

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU