İzlanda beş yıl içinde 2 binden fazla balinayı öldürecek

Çevreciler balinaları öldürme politikasının ahlaki olmadığı gibi ekonomik olarak iflas ettiğini söylüyor

İzlanda’lı yetkililerin önümüzdeki beş yıl içinde 2 binden fazla balinayı öldürme planını açıklaması çevrecileri kızdırdı.

Küresel pazarda balina eti talebinin düşmesi ve bu konuda kamuoyu desteği azalmasına rağmen İzlanda hükümeti uluslararası balina avcılığı yasağına meydan okumaya devam ediyor.

Balina avcılarına, 2023’e kadar her yıl İzlanda sularında 209 oluklu balina ve 217 minke balinası avlama izni verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Balıkçılık Bakanı Kristjan Thor Juliusson, bu rakamların sürdürülebilir olduğunu ve en son yürütülen bilimsel araştırmalara dayandığını söyledi.

Geçen yaz iki adet nadir görülen mavi ve oluklu melez balinayı ve en az bir düzine hamile balinayı öldürdüğü haberlerinin ardından İzlanda tartışmaların merkezindeydi. Ancak eleştiriler yeni avlanma planlarını engelleyemedi.

Balina ve Yunus Koruması’ndan Vanessa Williams-Gray şunları söyledi:

“İzlanda hükümetinin gezegendeki en barışçıl ve zeki varlıklardan olan balinaları öldürmeye devam etme kararı ahlaki olmadığı gibi ekonomik açıdan da iflas etmiş durumda.”

Balina avına ilişkin yeni kotasını açıklayan hükümet ise balina avcılığının ekonomik faydalarına gönderme yaptı ve bir dönem, nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşan oluklu balina nüfusunun toparlandığını gösteren resmi rakamları delil olarak sundu.  Hükümet açıklanmasında şöyle dendi:

“2015'teki son sayım sırasında, Orta Kuzey Atlantik'teki nüfusunun 37 bin civarında olduğu tahmin edilmişti. Bu rakam oluklu balina miktarının 1987'den beri üçe katlandığını gösteriyor.”

Hükümetin bu açıklaması Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin balina sayısının arttığını ilan ettiği son açıklamasıyla da destekleniyor. Ne var ki, dünya genelindeki balina sayısı ve bu deniz memelilerinin karşılaştığı çoklu tehditlere ilişkin belirsizlik nedeniyle, çevreciler balina sayısı artışlarının avlanmaya yönelik bir yeşil ışık olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi.

İzlanda, Norveç’le birlikte, Uluslararası Balina Komisyonunun (IWC) 1987'den beri yürürlükte olan ticari balina avcılığı yasağına meydan okumaya devam ediyor.

Bilimsel amaçlarla balina avcılığına izin veren yasal bir boşluktan faydalanmasına rağmen, Japonya da bu kuralları ihlal ediyor. Japonya 2018'in sonunda IWC'den tamamen ayrılacağını da açıkladı.

The Independent, söz hakkı vermek için İzlanda hükümetiyle iletişime geçti ancak yanıt alamadı.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/environment/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

DAHA FAZLA HABER OKU