Filipinler’deki dini törene koronavirüs tecridi engel olamadı: Sokakta kendilerini kırbaçladılar

Sadık bir tövbekar 33 yıldır ilk kez tahta çarmıha gerilmekten mahrum kaldı

İnananlar, birbirlerinin sırtını jiletleyerek ibadet etti (Reuters)

Filipinler’deki Katolik tövbekarlar, Kutsal Cuma günündeki İsa peygamberi anma törenlerinde, kendilerini cezalandırdıkları kanlı bir Paskalya ritüelini gerçekleştirmek için ülkenin kısmi koronavirüs tecridine karşı geldi.

Katoliklerin çoğunluğu oluşturduğu ülkenin pek çok bölgesi “yaygın karantina” altında bulunurken, kiliseye gidenlerin Paskalya'dan önceki hafta boyunca evlerinde kalmaları söylendi.

Genelde binlerce inananı ve turisti çeken, İsa peygamberin yüzyıllar önce yapılmış heykelinin başkent Manila’da her yıl dolaştırıldığı “Siyah Nazarene” töreni, halkın düzenlediği pek çok ritüel gibi iptal edildi.

Bunun sonucunda da Pampanga’nın iyi bilinen inananlarından Ruben Enaje, her yıl yaptığı çarmıha gerilme gösterisini iptal etmek zorunda kaldı ve 33 yıl içinde ilk kez Paskalya’yı tahta çarmıha çivilenmeden geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tür uygulamalar Vatikan tarafından uygun görülmese de, çok sayıdaki Filipinli Katolik kanlı ayinlerin hastalıkları iyileştirebileceğine ve isteklerini gerçekleştirebileceğine inanıyor. Bu, Filipinler’de en az 221 kişinin ölümüne neden olan pandeminin ortasında cazip bir beklenti.

Bazıları koruyucu maske ve bandana takarak, başka sebeple boşaltılmış sokaklarda kendilerini kırbaçlamak ve kapalı kiliselerin önünde sırtları açıkça kanarken dua etmek için toplandı.

Diğerleriyse, inançlı dostlarının, sırtlarının etini jiletlerle kesmesine müsaade ederken resmedildi.

Manila’da bir kilisenin önünde kendilerini cezalandırma ritüeline katılan Edward Degusano, “Kovid-19’un yayılmasının bitmesini istediğimiz için buradayız ve ülkemizdeki vaziyetin normale dönmesi için dua ediyoruz” dedi.

Öte yandan, bazı tövbekarlar kendilerini polis memurları tarafından sorgulanır halde bulurken, EPA fotoğrafçısı tarafından çekilen kanlar içindeki bir inananın polis aracındaki görüntüsü, bazı gözaltıların yapılmış olabileceği izlenimini uyandırıyor.
 

reut2.jpg
Kiliseler kapalı da olsa, inananlar önündeydi (Reuters)


Katolik kilisesi, günahların affedilmesi için duaların ve yürekten tövbenin yeterli olduğunu belirterek, kendi kendini cezalandırmaları tasvip etmediğini ifade etmişti.

Filipinler Katolik Piskoposlar Birliği de bu yıl halkı evde kalmaya teşvik ederken, İsa peygamberin çektiği acının ailece edilen dualarla, oruçla ve televizyondaki toplu törenlerle yad edilmesini istedi.

Josille Sabsal adlı 30 yaşındaki Katolik misyonere göre, halka açık yıllık seremonilerden vazgeçmek başlı başına bir inanç testi.

Başkentteki evinde Sabsal, bir dizüstü bilgisayar, haç ve İsa peygamberle Bakire Meryem’in küçük heykellerini masaya koyarak, kilisedeki sunağın kopyasını yapmaya çalıştı.

Sabsal, “Rahip ekranda olduğu için bu farklı. İnternetin hızı yavaşladığında ayin aniden kesiliyor ve başka bir YouTube videosu aramanız gerekiyor. Kilisede hiç tanımadığınız kişilere 'Esen kalın' dediğiniz ve onların da size gülümsediği anı özledim” dedi.

Manila’nın yoksul mahallelerinde vaizlik yapan rahip Falvie Villanueva, bir üniversitenin basketbol sahasında perşembe günü 73 evsizle ayin yapmak için özel izin aldı.

Maske takan evsizler, birbirleri arasında bir kol uzunluğu kadar mesafe bıraktı ve ilahi söylenmedi. Villanueva, kiliselerin boşaldığını görünce üzüldüğünü fakat bunun insanların inançlarını yenilemelerine yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Villanueva, “Geri dönüp hayatımızda kilisenin ilk başladığı yeri yeniden keşfetmemiz isteniyor ve bu da aile içinde” dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU