YouTube videolara yapılan yorumlarla gizli bir pedofili topluluğu tarafından kullanılıyor

Dev şirketler skandalın patlak vermesinin ardından Youtube üzerindeki reklamlarını geri çekti. Youtube ise konuya ilişkin her türlü yorum ve içeriği kaldıracağını açıkladı

Görsel: Reuters

YouTube’da yer alan bazı videoların potansiyel bir pedofili topluluğu tarafından bir araya gelmek için kullanıldığı ortaya çıktı.

Bahsi geçen videolar, ebeveynlerin çocuklarının görüntülerini çekip dostlarıyla paylaşmak için siteye yüklediği tamamen masum içeriklerden oluşuyor. Bu videolarda çocuklar jimnastik yaparken ya da bir aynanın önünde şarkı söylerken görülebiliyor. Ancak YouTube kullanıcısı Matt Watson tarafından ortaya çıkarılan skandalda, videoların altına girilen yorumların o kadar masum olmadığı anlaşıldı.

Yorumların genellikle imalı sözler içerdiği ve videoların çocukları uygunsuz bir durumda gösterdiği kısımlarına işaret ettiği görülüyor. Dahası bu içerikler, bu tür videolara ulaşmak isteyen herkesin görebileceği şekilde diğer videolara bağlantılar içeriyor. İnsanlar tıkladıkça, YouTube’un algoritması bu içerikleri birbirine bağlıyor böylece öneriler kısmında yer almaya başlıyorlar. YouTube kullanıcısı Watson’ın site algoritmasında bulduğu bu “hata” sonucunda, ortalama beş tıklamayla bu tür videolara ulaşmak mümkün oluyor. Ve çoğu benzer yorumlar içeren onlarca video hızla önerilen içerikte yerini alıyor.

Mevcut durumda yorumlar kuralları açıkça ihlal etmiyor ve kendi başlarına görüldüklerinde şüpheli bile görünmeyebiliyorlar. Ancak bir araya getirildiklerinde, kullanıcıların çocuklara zarar verebilecek içerikleri bulmasını sağlayan büyük bir operasyonu temsil ediyorlar.

Aralarında Disney’in de bulunduğu dev şirketler skandalın patlak vermesinin ardından Youtube üzerindeki reklamlarını geri çekti. Youtube ise konuya ilişkin her türlü yorum ve içeriği kaldıracağını açıkladı. Ancak site içindeki bu içeriklerin sayıları hızla çoğalıyor ve bu tür videoların milyonlarca kez izlenmiş olduğu tahmin ediliyor. YouTube sorunun çözümü için, yorumları engellemeyi ve 400’den fazla kanalı platformdan kaldırmayı içeren agresif bir yaklaşım içinde olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan bir YouTube sözcüsü şunları söyledi:

“Yorumlar da dahil, çocukları tehlikeye atan her türlü içerik tiksindiricidir ve bunu YouTube’da yasaklayan net politikalarımız var. Hemen harekete geçerek hesapları ve kanalları sildik, yasa dışı faaliyetleri yetkililere bildirdik ve çocukları içeren milyonlarca videodaki yorumları engelledik. Yapılacak daha çok şey var ve kötüye kullanımı daha hızlı bir şekilde yakalamak için çalışmaya devam ediyoruz.”

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU