Fransa siyonizm karşıtlığının bir çeşit antisemitizm olduğunu ilan etti

Musevilerin çatı örgütünde konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, antisemitik saldırıların II. Dünya Savaşı’ndan bu yana eşi görülmedik bir seviyeye ulaştığını öne sürdü

Macron, Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi’nin 34. yemeğinde konuşma yaptı / Fotoğraf: Reuters

Musevilere yönelik ırkçılıkla yasal mücadele seviyesini artırma arayışında olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, siyonizm karşıtlığını bir çeşit antisemitizm olarak kabul etti.  

Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi’nin (CRIF) bu yıl 34’üncüsünü düzenlediği yemekte konuşan Macron, ülkesinde gerçekleşen antisemitik saldırıların II. Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle bir seviyeye ulaşmamış olduğunu söyledi.

İnternette nefret söylemiyle mücadele için yeni bir yasa çıkarma sözü veren Fransız lider, bu konuda Uluslararası Soykırımı Hatırlama İttifakı’nın (IHRA) antisemitizm tanımlamasını esas alacaklarını ifade etti.

Macron seslendiği Musevi topluluğu tarafından memnuniyetle karşılanan konuşmasında, “Önümüzde bizi bekleyen uzun yolun henüz başındayız. Antisemitizm tanımlamasını yasal düzenlemeye uyarlamak ve bunu uygulama geçirmek için somut adımlar atılmalı” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın antisemitizmle ilgili yasaları değiştirmeyeceğini söyleyen Macron ayrıca, IHRA’nın yaptığı tanımlamayı kabul etmenin, insanların İsrail hükümetini eleştirmesini engellemenin bir yolu olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

IHRA yaptığı tanımlamada “antisiyonizm” ifadesine vermiyor ancak “İsrail Devleti’nin varoluşunun ırkçı bir girişim olduğunu iddia etmek” gibi Musevilerin kendi kaderlerini tayin etme hakkını inkar etmenin antisemitizm olduğunu ileri sürüyor.

Öte yandan uluslararası hukukta Filistinlilere ait kabul edilen toprakları işgal etmesi veya Gazze Şeridi’ni dış dünyadan tecrit etmesi konularında İsrail’i eleştirenler ileride haksız bir şekilde antisemitik ilan edilme riskiyle karşılaşabileceklerini söylüyor. IHRA’nın konuyla ilgili tanımında ise, “Diğer ülkelere yapılan oranda İsrail’e de yapılan eleştiriler antisemitizm değildir” deniyor.  

IHRA’ya ait tanımlamanın yasal bağlayıcılığı bulunmasa da kuruluşun sunduğu yol haritası uluslararası bir rehber olarak kabul görüyor.

Almanya ve İngiltere, söz konusu tanımlamayı 2016’da yazılı metinlere uyarladı. Avrupa Birliği (AB) ise üye devletlerin, Filistin meselesi başta olmak üzere İsrail siyasetini eleştirmeyi zorlaştırabileceği yönündeki kaygıları nedeniyle IHRA’nın tanımlamasını “kılavuzluk eden bir araç” olarak benimsemek gibi daha yumuşak bir ton kullanmayı tercih etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU