Türk futbolunun “Sinyor”u Can Bartu, ölüm yıl dönümünde unutulmadı

Fenerbahçe Kulübü, efsanesi Can Bartu'yu ölümünün birinci yılında andı. Sarı-lacivertli formayla çıktığı 326 maçta 162 gol atan Bartu, 1969'da Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan maçta Metin Oktay’la formasını değiştirmesiyle akıllara yerleşmişti

Fenerbahçe ve Türk sporunun efsane isimlerinden Can Bartu, ölümünün birinci yıl dönümünde anıldı.

Sarı-lacivertli takımın internet sitesinde yayımlanan anma mesajında, Bartu'nun kulüp tarihinde çok önemli bir yeri olduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

Kulübümüzün tarihinde çok önemli bir yeri olan, 1956-1961 ve 1967-1970 sezonlarında giydiği şanlı formamızla adı Fenerbahçe'miz ile özdeşleşmiş efsanemiz Can Bartu'yu aramızdan ayrılışının 1. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. Adını tarihimize altın harflerle yazan Fenerbahçe'mizin ve Türk sporunun değerli ismi Can Bartu'ya bir kez daha Allah'tan rahmet dileriz.

Fenerbahçe Kulübü ayrıca, Twitter hesabından Bartu'nun görüntülerinin yer aldığı özel bir videoyu "Can'ımız, unutmayacağız..." notuyla paylaştı.

 

 

Türk sporu ve Fenerbahçe’nin efsanelerinden Can Bartu, 31 Ocak 1936’da İstanbul’da doğdu.

Bartu da her çocuk gibi büyüdüğü mahallede futbol oynayarak sporla tanıştı. 

Haydarpaşa Lisesi yıllarında ise basketbolla tanışan Bartu, uzun boyunun avantajından dolayı “Pivot” olarak oynadı.

 

basket foto.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Basketboldaki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Bartu, onu bir gün A Milli Basketbol Takımı’na yükseltecek kariyerine Fenerbahçe’de devam etme kararı aldı.

Bartu basketbolu çok seviyordu ama futbola da bağlıydı.

Fenerbahçe’nin basketbol takımında oynarken, Edirnespor–Fenerbahçe maçında sarı-lacivertlilerin futbolcu eksiği oldu. 

Basketbol takımından alınan iki oyuncudan biri Bartu’ydu. Bartu, takımının 1-0 kazandığı maçta golü kaydeden isimdi.

Bu maçtaki performansının ardından Fenerbahçe’nin futbol kulübü ile sözleşme imzaladı. Futbol daha çok para kazandırıyordu ama Bartu sözleşmeye basketbolu bırakmama şartı ekletmişti.

 

Foto 1.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

1955-57 yıllarında hem Fenerbahçe A takımında futbol hem de basketbol takımında oynayan Bartu’dan, Galatasaray-Fenerbahçe basketbol final maçında oynaması istendi. Ama o gün, Mithat Paşa Stadı’nda Beşiktaş–Fenerbahçe derbisi oynanacaktı.

Bartu, önce futbol formasını giyerek Mithat Paşa Stadyumu’na gitti ve siyaj-beyazlıların filelerini 2 kez havalandırdı. Maçtan sonra Spor ve Sergi Sarayı’na giderek basketbol forması giydi ve Galatasaray’a karşı bu kez potada mücadele etti. O maçta 32 sayı kaydeden Bartu, takımının maçı 82-50 kazanmasında en büyük payın sahibi oldu.

 

Foto 2.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Bartu’nun İtalya serüveni

1955-61 arası Fenerbahçe’de oynayan Bartu, 1961 yılında İtalya’nın köklü kulüplerinden Fiorentina’ya transfer oldu. 1961-62 sezonunda Fiorentina formasıyla 14 maçta 2 gol attı.

Bartu, İtalya’daki ilk yılında bir Avrupa kupası finalinde oynayan ilk Türk futbolcu olma unvanını kazandı. 

Can Bartu, 10 Mayıs 1962’de Fiorentina formasıyla İskoçya’nın Glasgow kentinde Atletico Madrid’e karşı Avrupa Kupa Galipleri Kupası finalinde oynadı. Karşılaşma 1-1 beraberlikle sonuçlandı. 

 

Can Bartu - Fenerbahce_org.jpg
Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Karşılaşmanın rövanşı 5 Eylül’de oynanacaktı ancak Bartu o maçta forma giyemedi. 1962-63 sezonunun başında İtalya’nın Venezia takımına transfer oldu. Venezia formasıyla 30 maça çıkan Bartu, 8 gol atma başarısı gösterdi.

Bir sezon aranın ardından tekrar Fiorentina’ya dönen Bartu, 1963-64 sezonunda 10 maçta forma giydi.

Bartu, 1964 sezonu başında Lazio’ya transfer oldu ve 3 sezon Lazio’da forma giydi. Lazio formasıyla çıktığı 46 maçta 4 gol atma başarısı gösteren Bartu, burada “Sinyor” lakabını aldı.

 

Foto 3.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Yeniden Fenerbahçe’ye döndü

İtalya’da 6 sezon futbol oynadıktan sonra yeniden Fenerbahçe’ye dönen “Sinyor,” 3 sezon daha sarı-lacivertli formayı giydi ve 1970 yılında jübile yaptı. 

Sarı-lacivertli formayla toplam 326 maça çıkan Bartu, toplamda 162 gol attı.

 

 

Can Bartu, Metin Oktay'ın 1969 yılında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan jübilesinde, Oktay ile formaları değiştirdi. Bartu, jübile maçında kısa bir süre sarı-kırmızılı formayla oynarken, Metin Oktay da sarı-lacivertli formayı giydi.

Türk spor tarihine futbol ve basketbolda milli formayı giyme başarısı gösteren tek sporcu olarak adını yazdıran Bartu, A Milli Futbol Takımı formasıyla 28 maçta 6 gol attı. 6 kez de basketbol milli takım formasını giydi.

 

Can Bartu - AA.jpg
Can Bartu, UEFA tarafından 20 Mayıs 2009’da Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan final maçının ’Büyükelçisi’ olarak belirlenmişti / Fotoğraf: AA

 

Can Bartu, 1970 yılında futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığı yaptı

Fenerbahçe Kulübü, 25 Temmuz 2009’da Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yapılan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda yönetim kurulunun önerisiyle yapılan oylama sonucunda Samandıra Kamp Merkezi'ne Can Bartu'nun ismini verdi.

Bartu, Fenerbahçe TV’de spor programcılığı yapıyordu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU