Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü: Uzun süre evde kalmaya hazır olun

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Özlü, salgının yükselme döneminde olduğunu belirterek, "Bu süreç biraz uzayabilir" uyarısında bulundu

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19 salgınına yönelik merak edilen soruları sosyal medya hesabı üzerinden yanıtladı.

Tecridin ne kadar süreceği sorusuna “Zaman vermek hoş olmuyor” yanıtını veren Prof. Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu tür zaman vermek hoş olmuyor. İnsanların bu konuyla ilgili sabrını tüketmemeleri açısından... Biz şuanda en yoğun olduğumuz noktaya odaklanmak zorundayız. Bu 2-3 hafta evden çıkmayalım. Sonrasını yeniden konuşacağız. Çin'de 'peak' 2 ayda tamamlandı, sonra düşüş gözlendi. İtalya'da da yavaş yavaş düşme gözleniyor. Bizde ne kadar sürecek bilmiyorum. Türkiye daha o aşamaya gelmedi, yükselme dönemindeyiz. Bizde hızlı bir artış olduğu görülüyor. Son alınan tedbirler ve halkın genel farkındalığının artması faydalı olabilir. Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Ben size söyliyim, hemen 3-5 günde evden çıkmayı umut etmeyin. Şuanda bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın. Evde mutlu olmanın yollarını keşfedin.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Kovid-19 salgını sonrasında yeryüzünde yaşamın büyük ölçüde değişeceğini savunan Tevfik Özlü,"İnsanlar her yere dokunamayacak, hijyen anlayışımız değişti" dedi. 

 

COVID-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü AA.jpg
Prof. Dr. Tevfik Özlü / Fotoğraf: AA

 

En az riskle market alışverişi yapmanın yolları

Market alışverişinin en az riskle nasıl gerçekleştirilebileceğine ilişkin ise Özlü, şu uyarılarda bulundu:

Kronik hastalığınız var ve/veya 65 yaş üzeri iseniz alışverişinizi kendiniz yapmayın. Yardım isteyin. Evde kalın. 20 yaş altı alışverişe çıkmasın. Her gün markete gitmeyin. İhtiyaçlarınızı biriktirin. Zorunlu olduğunuzda çıkın. Marketin tenha olduğu saatleri tercih edin. Maskesiz çıkmayın, markette maskesiz kişiler varsa uyarın, maskeli de olsanız diğer insanlarla 1-2 metrelik mesafeyi koruyun. Marketlerde sepet, el arabası gibi herkesin dokunduğu yüzeyleri, dokunmadan önce alkollü dezenfektan veya kolonya ile dezenfekte edin. Raf aralarında dolaşarak neyi alacağınız karar vermeyin. Elinizde mutlaka bir ihtiyaç listesi olsun, listedekileri bir an önce alıp çıkın. En kısa zamanda alışverişi tamamlayın. Ürünlere dokunmadan gözünüzle seçin. Alacağınız ürünü kendiniz poşetleyin, tezgahtarın dokunmasına izin vermeyin. Ürünlere dokunmadan gözünüzle seçin, sadece alacağınız ürüne dokunun. Alacağınız ürünü kendiniz poşetleyin, tezgahtarın dokunmasına izin vermeyin. Eve gelince ürünleri poşetten çıkarıp balkona koyun ve 24 saat mümkünse dokunmayın, havalandırın. Poşetleri atın, ellerinizi su ve sabunla 30 saniye yıkayın. Ürünleri açarken dış yüzeyle ürünü temas ettirmeyin, açtıktan sonra ellerinizi yıkamadan ürüne dokunmayın. Sebze meyve gibi ürünleri bol su ile yıkayın, kimyasal kullanmayın. Marul, maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikleri bol suda defalarca yıkayın, mümkünse sirkeli suda biraz bekletin. Aslında bunları koronasız günlerde de yapın, hep yapın, her zaman yapın.

 

 

 

Independent Türkçe

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU