Tokyo Organizasyon Komitesi CEO'su Muto, oyunların 2021'de yapılmasının da şüpheli olduğunu söyledi

Koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Organizasyon Komitesi CEO'su Toshiro Muto, oyunların önümüzdeki yıl yapılmasının garanti edilemeyeceğini kaydetti

Toshiro Muto / Fotoğraf: AP Photo

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyada 1 milyon 600 binden fazla kişinin enfekte olmasına, 97 binden fazla insanın da hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın da ertelenmesine neden oldu. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 24 Mart'ta 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın Kovid-19 salgını nedeniyle 2021'e ertelendiğini açıkladı.

IOC'den yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağladığı bilgilere dayanarak, "2020 Tokyo Olimpiyatları'nın 2021 yazından sonra olmamak şartıyla, oyunlara katılacak herkesin ve uluslararası toplumun sağlığı göz önünde bulundurularak, yeniden planlanmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

 

 

Koronavirüs Japonya'da yayılırken, Tokyo Oyunları'nın CEO'su Toshiro Muto, ertelenen olimpiyatların 16 ay gecikmeyle bile sahneleneceğini garanti edemeyeceğini söyledi.

Toshiro Muto, gazetecilerle video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği basın toplantısında bir tercüman aracılığıyla konuşarak,şu ifadeleri kullandı:

Gelecek temmu'a kadar salgını kontrol altına almanın mümkün olup olmadığını kimsenin söyleyebileceğini düşünmüyorum. Kesinlikle size net bir cevap verebilecek durumda değiliz.

Muto, bu yaz düzenlecek oyunları bir yıl erteleme kararı aldıklarını hatırlatara, “Yapabileceğimiz tek şey oyunlara hazırlanmak için çok çalışmak. İçtenlikle gelecek yıl insanlığın koronavirüs krizinin üstesinden gelmeyi başaracağını umuyoruz" dedi.

Muto'ya 2021 yılı için alternatif bir planları olup olmadığı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: 

Alternatif planları düşünmek yerine, tüm çabamızı göstermeliyiz. İnsanoğlu, gereken tedavileri, ilaçları ve aşıları geliştirebilmek için tüm teknolojisini ve bilgisini bir araya getirmelidir.

“Tokyo 2020 için birçok sigorta poliçesi yaptık" diyen Muto, olimpiyatların ertelenmesinin sigorta kapsamına alınıp alınmayacağının henüz belli olmadığı bilgisini paylaştı. 

Japonya, son verilere göre yaklaşık 5 bin Kovid-19 vakası bildirirken 100'e yakın kişi hayatını kaybetti. 

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU