Hackerler coğrafya dersine saldırdı, Singapur Zoom'un eğitimde kullanımını durdurdu

Kovid-19 salgını nedeniyle eğitime ara veren ve Zoom platfrormu üzerinden uzaktan eğitime başlayan Singapur’da bilgisayar korsanları coğrafya dersine saldırdı. Programın kullanımı askıya alındı

Görsel: AA

İki bilgisayar korsanı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle Singapur'un eğitimlerine evlerinde devam eden öğrenciler için kullanmaya başladığı Zoom platformunda verilen coğrafya dersine siber saldırı düzenledi.

Eğitim Teknolojisi Bölümü Direktörü Aaron Loh, sorun çözülene kadar önleyici bir tedbir olarak öğretmenlerin Zoom kullanmayı askıya alacağını söyledi.

Bilgisayar korsanlarının "Zoombombing" adını verdiği saldırılar, Kovid-19 salgını sebebiyle çevrim içi platformlar üzerinden yapılan toplantı, ders ve çeşitli görüşmelerin yaygınlaşması sonrası arttı.

Siber güvenlik firması Network Box’ın Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Michaley Gazeley, yaptığı açıklamada, çevrim içi platformlar üzerinden yapılan konferansların detaylarının, organizatörlerin daha çok katılımcı istemesi sebebiyle halka açık bir şekilde verildiğini ifade etti.

Gazeley, bu tür konferansların birçoğuna sadece bir bağlantı (link) ile ve şifresiz olarak katılım sağlanabildiğini, böylelikle çevrim içi platformların bilgisayar korsanlarının saldırısına açık hale geldiğini kaydetti.

Güvenlik araştırmacıları, daha önce Zoom'da, bir kullanıcının video kamera yayınının ele geçirilebileceği yazılım açıkları bulmuş, firma sorunu çözmüştü.

Salgın nedeniyle ilgi arttı

Zoom, görüntülü iletişim ve video konferans için en çok tercih edilen uygulamalardan biri. 

Zoom programını kendi sitesinden (zoom.us) indirdikten ve kurduktan sonra ana ekran üzerinde yer alan ifadeler kısmında “Online ders yapmak için tıkla”, “Yeni bir online derse katılma”, “Ders planlama” gibi farklı seçenekler yer alıyor. 

Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Sen Jose’de yer alan şirket, 2011’de Çin kökenli Amerikan iş insanı Eric Yuan tarafından kuruldu. 

Yuan, şirketi kurmadan önce Amerikan teknoloji devi Cisco Systems'in mühendislik biriminin başkan yardımcılığını yapıyordu. 

Şirket 2019 yılında halka arz edildi ve piyasa değeri 16 milyar dolara yükseldi. Kovid-19 salgınıyla bu rakamlar da katlandı.

Aralık ayında yaklaşık 10 milyon olan günlük kullanıcı sayısı martta 200 milyona yükseldi. Bunun içerisinde 20 ülkede 90 binden fazla okul da bulunuyor. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU