ABD-Meksika sınırında bekletilen ve grip benzeri semptomlar gösteren hamile göçmen ayakta doğum yaptı

Demokratlar bu olayla ilgili ve gözaltındaki hamile kadınlara kötü muamele edildiği yönündeki haberlere dair soruşturma talep ediyor

ABD'li sınır devriye birimi söz konusu iddiaları yalanlıyor (Reuters)

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne (ACLU) göre, grip benzeri belirtiler gösteren bir kadın, Meksika-ABD sınırı yakınlarında gözaltında tutulduğu sırada tamamen giyinik haldeyken ayakta doğum yaptı.

ACLU ve San Diego Yahudi Aile Servisi'nin çarşamba günü ABD İç Güvenlik Bakanlığı Genel Müfettişi Ofisi'nde işleme koyduğu bir şikayete göre, 27 yaşındaki Guatemalalı kadının San Diego yakınlarındaki Chula Vista Sınır Devriyesi Karakolu'nda yasal işlemlerden geçtiği sırada görevlilerin kadının ağrılarına dair şikayetlerine ve yardım isteğine kulak asmadığı iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Destek almak için bir çöp kutusuna tutunan kadına defalarca oturması ve işlemlerinin bitmesini beklemesi söylendi. ACLU'nun aileyle yaptığı röportajlara göre bebek ağlaması duyan adam, çocuğun başını ortaya çıkarmak için eşinin pantolonunu sıyırdı, bu sırada 2 ve 12 yaşlarındaki kızları da olaya tanık oldu.

ACLU avukatı Monika Y. Langarica, "Bu korkunç vaka, bu birimin istismarlarının en son ve en berbat örneklerinden biri oldu" ifadelerini kullandı.

16 Şubat'ta yaşanan olaydan birkaç gün sonra ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi'nin (CBP) vakaya dair yaptığı açıklamaysa anlatılanlarla çelişiyor.

CBP'nin açıklamasında, ailenin ülkeye yasadışı yollardan girdikten sonra gözaltına alındığı fakat "sıkıntılı görünmediği ve tıbbi yardım istemediği" belirtildi.

Devriye karakolu amiri Aaron Heitke, "Karakollarımızda bulunan tıbbi kaynaklar sayesinde, bu kadına ve çocuğuna gayet iyi bakıldı ve acil tıbbi destek verildi" dedi. 

Çalışanlarımız beklenmedik durumların üstesinden gelmek için iyi eğitim alıyor ve bu annenin bakımında üstlendikleri rolle gurur duyuyorum.

Bir CBP sözcüsü The Independent'a verdiği demeçte, kuruluşun şikayete yönelik yürüttüğü iç soruşturmanın ardından "çalışanlarına yöneltilen asılsız iddiaları kesinlikle reddettiğini" söyledi.

Sözcü, "Mevcut bilgiler ışığında CBP, görünüşe göre yaşananların sağlık personelinin ve birim çalışanlarının olay yerinde ifa ettiği kahramanca eylemlerden başka bir şey olmadığını destekliyor ve (İç Güvenlik Bakanlığı Genel Müfettişi'nin Ofisi'nin) meseleye yanıtını memnuniyetle karşılıyor" ifadelerini kullandı.
 


Demokrat Parti Senatörü Richard Blumenthal, İç Güvenlik Bakanlığı Genel Müfettişi Joseph Cuffari'ye yazdığı bir mektupta, olayla ilgili ve gözaltındaki hamile kadınlara kötü muamele edildiği yönündeki diğer haberlere ilişkin soruşturma açılmasını talep etti.

Mektupta Blumenthal, söz konusu kadının doğum yaptıktan sonra duş almasına izin verilmediğini ve iki gün sonra hastaneden Sınır Devriyesi Karakolu'na dönmesinin ardından kadının bebek için bir battaniye isteğinin de reddedildiğini söyledi.

Blumenthal açıklamasında, "Hiç kimseye bu şekilde davranılmamalı. Ancak ne yazık ki bu kadın CBP'nin ellerinde affedilemez muamele gören tek kadın değil" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU