Fatih Altaylı: Liberal ekonominin sonu mu?

Altaylı: Belli ki ciddi bir daralma, ciddi bir ekonomik zorluk dönemi bekleniyor

Fotoğraf: AA

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) anonim şirketlere gönderdiği koronavirüs mektubundaki ifadeleri köşesine taşıdı ve “Ciddi bir daralma, ciddi bir ekonomik zorluk dönemi bekleniyor ve şirketlerin buna dayanaklı kalması isteniyor belli ki” yorumunu yaptı.

Altaylı, “Liberal ekonominin sonu mu?” başlıklı köşe yazısında şunları söyledi:

Bir süre önce sermaye şirketlerine ya da anonim şirketlere TOBB’dan bir yazı gönderildi. 

TOBB’un yolladığı yazıya göre Ticaret Bakanlığı COVİD 19 virüsü nedeniyle sermaye şirketlerinin özkaynaklarının korunmasına dikkat çekiyor ve “Kamunun iştiraki olan şirketler” hariç tüm şirketlerde toplanacak genel kurullarda nakit kâr payı dağıtılma kararlarında geçmiş yıl kârlarının dağıtıma konu edilmemesini ve dağıtım tutarının 2019 yılı net dönem kârının yüzde 25’ini aşmaması gerektiği vurgulanıyordu.

Yani diyelim ki, 2018 yılında 10 milyon TL kâr ettiniz. Ancak şirketin kasasında para olsun diyerek bu kâr payına dokunmadınız. Bu yıl da diyelim ki, ekonomik koşullar nedeniyle 1 milyon TL kâr edebildiniz hatta belki de hiç kâr edemediniz.1  milyon TL kâr etti iseniz şirketinizden alabileceğiniz kâr payı tüm ortaklar olarak toplam 250 bin TL.

Bu yıl kâr edemediyseniz, şirketinizin geçen yıldan kalan 10 milyon TL kârına ise dokunamıyorsunuz bile. Buradaki mantığı anlamak zor değil. Ciddi bir daralma, ciddi bir ekonomik zorluk dönemi bekleniyor ve şirketlerin buna dayanaklı kalması isteniyor belli ki!

Altaylı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) örnek vererek şöyle devam etti:

Birkaç yıl önce BDDK bankalar için benzer bir karar almış, kâr dağıtımlarını durdurmuştu ama bankalar için zaten sermaye yeterlilik oranı diye bir yasal zorunluluk olduğu için bu normal ve yasal bir durumdu.

Ticaret Bakanlığı’nın “Sermaye dağıtmayın” kararı ise genel kurullara katılan hükümet komiserleri tarafından “Fiili” olarak uygulattırılıyordu. Ancak yasallığı tartışmalıydı. Şimdi TBMM’deki “Torba Yasa” ile birlikte bu “Yasak” yasalaştırılıyor.
Bunun gerekli ve doğru bir düzenleme olduğu, şirketleri korumaya yönelik olduğu düşünülebilir, söylenebilir. Ama her ne olursa olsun iki sonucu vardır. Hakiki, yatırımcı yabancı sermayenin Türkiye’ye girişini yavaşlatır ve hatta belki de durdurur.

Ve tabii liberal ekonomin sonunun başlangıcı olur!

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU