Fransa'nın baş epidemiyoloğu: Obezite koronavirüs riskini artırıyor

Profesör Jean-François Delfraissy, özellikle ABD'nin tehlikede olduğunu öne sürdü

ABD nüfusunun yüzde 42,4'ünün obez olduğu düşünülüyor (Reuters)

Fransa'nın baş epidemiyoloğuna göre obez kabul edilen kişilerin, koronavirüs kapması durumunda şiddetli belirtilerden mustarip olma riski daha fazla.

Profesör Jean-François Delfraissy, ülkedeki yüksek obezite seviyeleri nedeniyle bunun özellikle ABD'yi kırılgan hale getirebileceği anlamına geldiğini öne sürdü.

Delfraissy, yaş ve önceden var olan sağlık sorunlarının yaptığı bilindiği etkiye benzer şekilde obezitenin de koronavirüste ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini iddia etti.

Franceinfo radyosuna konuşan Delfraissy, "Bu virüs korkunç. Gençleri, özellikle de obez gençleri etkileyebilir. Aşırı kilolu kişilerin gerçekten dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Bu yüzden, obezite sorunuyla bilinen ve obezite nedeniyle muhtemelen en fazla sorun yaşayacak Amerika'daki dostlarımız için endişeliyiz.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi'ne (NHS) göre vücut kitle indeksi (VKİ), herkes için kesin olmasa da birinin obez olup olmadığını belirlemenin en yaygın yolu. VKİ'si 18,5 ile 24,9 arasındaki kişiler sağlıklı kategorisine giriyor. Kilolu kişilerin VKİ'si 25 ile 29,9 arasındayken 30,0 ve üzeri olanlar obez olarak kabul ediliyor.

2018 itibarıyla Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Amerikalıların yüzde 42,4'ünün obez olduğunu düşünüyor. NHS'nin 2019 verilerine göreyse Birleşik Krallık'taki (BK) yetişkinlerin yüzde 29'u obez kategorisinde.

Delfraissy ayrıca, virüse yakalananların yüzde 88'inin sadece gribe benzer ağır belirtiler göstereceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'da 17 Mart'tan bu yana tecrit uygulanıyor ve önlemler en azından 15 Nisan'a kadar sürecek. Perşembe öğleden sonrası itibarıyla ülkede 86 bin 334 vaka ve 12 bin 210 ölüm mevcuttu.

Delfraissy, nüfusun bağışıklık kazanan yüzdesinin beklenenden düşük olduğunu doğruladı. Fransız epidemiyolog, "İlk veriler, bağışıklık geliştirmiş olabilecek kişi sayısının tahmin ettiğimizden düşük olduğunu, yaklaşık yüzde 10-15'te kaldığını gösteriyor" dedi. Bu, belirli bir "sürü bağışıklığı" seviyesine ulaşmak için gereken yüzde 50 ya da 60'ın altında.

Delfraissy ayrıca, hükümetin tecridi sonlandırmak için en makul gördüğü yöntemlerden bahsederek maske, test kitleri ve virüse yakalanmış kişileri takip etmeye yarayacak araçlar da dahil yeterli miktarda ekipman depolamanın önemini vurguladı.

Fransa şimdi, mart ortalarında üç binken bugün 30 bine yaklaşan günlük test kapasitesini artırmayı planlıyor. Delfraissy, günlük oranın iki haftada 100 bin ile 250 bin arasına çıkacağını umuyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU