Tarihçi Kemal Karpat hayatını kaybetti

ABD'de hayatını kaybeden Karpat, vasiyeti gereği Türkiye'de toprağa verilecek

Tarihçi Kemal Karpat, tedavi gördüğü ABD'de 96 yaşında yaşamını yitirdi

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat'ın ABD'nin Wisconsin eyaletinde 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar haberi, "Kemal Karpat hoca çarşamba akşamı 18.40 sularında, Madison'da hayatını kaybetti" mesajıyla duyurdu.

Tarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Karpat'ın Wisconsin Hastanesinde vefat ettiğini belirten Acar, Karpat'ın ölüm nedenin yaşına bağlı çoklu organ yetmezliği olduğunu söyledi. 

Dobruca'da başlayan hikayesi ABD'de son buldu

1925 yılında Romanya'ya bağlı Dobruca'da doğan Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduğu 1947'nin ardından yüksek lisans yapmak için ABD'ye gitti. Yüksek lisans eğitimini Washington Üniversitesi'nde, doktorasını ise New York Üniversitesi'nde tamamlayan Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı.

Binlerce öğrenci yetiştiren Karpat, Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını, The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları direktörlüğü, Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Program koordinatörlüğünü yürüttü. Karpat, Şehir Üniversitesi'nin de mütevelli heyeti üyesiydi.

Cenaze Türkiye'ye getirilecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Karpat'ın cenazesinin, vasiyeti gereği Türkiye'de defnedileceğini açıkladı.
 

 

Karpat'ın vefatı sosyal medyanın da gündemindeydi. 

 

 


Karpat'ın Osmanlı'da Milliyetçiliğin Toplumsal Temelleri, Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din, Türkiye ve Ortaasya, Osmanlı'dan Günümüze Etnik Yapılanma ve Göçler gibi çok sayıda kitabı bulunuyor. Karpat, Dağı Delen Irmak isimli kitapla hayatını anlatmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU