Çin, kedi ve köpekleri yenmek üzere beslenebilecek hayvanlar statüsünden çıkarıyor

Çin Tarım Bakanlığı yayımladığı genelge taslağında köpekleri "dost hayvan" olarak tanımladı

Geçen ay ilk kez bir Çin şehrinde kedi ve köpek eti yenmesi yasaklanmıştı (AP)

Çin yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında ülkede artık köpeklerin çiftlik hayvanı olarak değil evcil hayvan statüsünde kabul edileceğini duyurdu.

Ülkenin birçok bölgesinde köpek eti bir lezzet olarak kalmayı sürdürse de Çin Tarım Bakanlığı yayımladığı genelge taslağında şu ifadelere yer verdi: 

İnsan medeniyetinin ilerleyişi ve hayvanların korunması konusundaki halkın ilgi ve sevgisiyle birlikte köpekler, dost hayvanlar olarak uzmanlaştı. Uluslararası alanda çiftlik hayvanı olarak tanımlanmıyorlar ve Çin'de de çiftlik hayvanı olarak regüle edilmeyecekler.


Çin, çiftlik hayvanı tanımını eti, sütü, kürkü için veya tıbbi amaçlarla ve ordunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere yetiştirilen hayvanlar için kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köpeklerin yanı sıra kediler de çiftlik hayvanı statüsünden çıkarılırken taslakta aralarında domuz, inek, tavuk ve koyunun da olduğu 18 hayvan, çiftlik hayvanı olarak yer aldı.

Çin yeni tip koronavirüs salgınının başlaması sonrası vahşi hayvanların yetiştirilmesi, ticareti ve tüketimini yasaklamış ve halihazırda varolan lisansları iptal etmişti.

Pekin yönetimi ayrıca yasağı kalıcılaştırmak üzere yasayı düzenleme sözü de vermişti.  Geçen ay ülkenin güneyindeki Şıncın kentinde de kedi ve köpeklerin yanı sıra vahşi hayvanların etinin yenilmesi yasaklanmıştı.

Kökeninin yarasalar olduğu düşünülen yeni tip koronavirüsün Çin'in Vuhan kentindeki canlı hayvan pazarından dünyaya yayıldığı sanılıyor. 

Humane Society International adlı hayvanları koruma örgütü de kararı hoşnutlukla karşıladı. Örgütten yapılan açıklamada "Bu taslak önerisi, Çin'de hayvanları koruma açısından büyük değişim anının sinyali olabilir" dendi.

Örgüte göre Çin'de her yıl yaklaşık 10 milyon köpek, etinin ticareti için öldürülüyor. Aktivistler her yıl haziran ayında Yulin şehrinde yapılan festivalde binlerce köpeğin öldürülüp yendiğini belirtiyor.


Independent Türkçe, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU