CHP’li Özel’den infaz düzenlemesi açıklaması: Bu adaletsiz teklifin AKP içinde de tartışmalı olduğu biliniyor

CHP Grup Başkanvekili Özel, infaz düzenlemesinde kapsamın genişletilmesi gerektiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme ilişkin düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Meclisteki infaz düzenlemesine ilişkin açıklama yapan Özel "Bu adaletsiz, eşitsiz teklifin AKP içinde de tartışmalı olduğu biliniyor. O rakamlara da yansıyor. AK Parti bir önceki gün uluslararası anlaşmaları oylamasında 270 milletvekili sayısını sağlayabiliyorken, bir sonraki gün 121’de, 160’ta kalıyorsa bir başka durum var demektir" dedi.

Özgür Özel, infaz düzenlemesinin önemli olduğunu ancak kapsamının genişletilmesi gerektiğini düşündüklerini aktararak şunları kaydetti:

AK Parti diyor ki ‘Saray bize bunu böyle çıkar.’ dedi. Şeklen görüşmeler yapıyorlar. Temsili demokrasi var tabii. Ama yapılan görüşmelerde temsili demokrasiyi yanlış anlamışlar. Sarayın temsilcileriyle görüşüyoruz. Bir siyasi parti grubunun kendi iradesi yerine ellerine verilen metne ‘Hadi bakalım, hep birlikte buna evet diyeceksiniz.’ Üzerinde hiçbir müzakereye açıklık yok ve şekli bir demokrasi.

“Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine hazırladılar”

CHP Grup Başkanvekili Özel, Mecliste büyük bir mutabakat gerektiren af düzenlemelerinin "aşkın zamanlı" hazırlanması, diğer bir deyişle her zaman savunulabilmesi gerektiğini ifade etti.

Bugün görüşmeleri devam eden infaz düzenlemesi geçmiş zamana uyarlandığında, bugün milletvekili olan birçok ismin halen hapiste olacağını vurgulayan Özel, “FETÖ’nün ne olduğunu bilmedikleri, etle tırnak gibi oldukları dönemlerde bu af kanunu bu haliyle uygulanıyor olsaydı, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Engin Alan, Sayın Mehmet Haberal’ı içerde tutacaktı bu kanun.” diye konuştu.

AK Parti ve MHP tarafından Meclis Başkanlığına sunulan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni hatırlatan Özel, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bu teklifin hazırlandığını öne sürdü.

Özel, söz konusu kanun teklifinin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik yasa düzenlemesi talebini karşılamadığını, teklifin sivil toplum kuruluşlarının ve tüm partilerin katılımlarıyla düzenlenmesi gerektiğini savundu.

“İhale nerede?”

CHP’li Özgür Özel, iki yeni hastanenin 45 gün içerisinde tamamlanacağının duyurulduğunu, bu bağlamda Rönesans Holding’in sektörde işçi ve iş makina araştırması yaptırdığını söyledi.

Sağlık Bakanı Koca’nın, söz konusu hastanelerin devlet imkanlarıyla yaptırılacağını açıkladığını anımsatan Özel, “Bir tek şey eksik. İhale nerede? Kim yaptı? Bu Rönesans Devlet Malzeme Ofisi değil. Sarayın müteahhiti.” ifadelerini kullandı.

Özel, söz konusu hastanelerin inşa sürecine ilişkin gelişmeleri takip edeceklerini de bildirdi.

"Tasdik saraydan gelince burada kimse üzerinde kalem oynatamıyor”

İktidar tarafından işveren ve işçilere yönelik bir düzenleme hazırlanarak sektör görüşüne sunulduğunu anlatan Özel, söz konusu teklifin, doğru olduğunu ancak düzenlemenin detaylarına bakıldığında tersi bir sonuç doğurabileceğini ileri sürdü.

Özgür Özel, teklifle devletin, işten çıkarılan bir işçi için günlük 39 lira ödeme yapacağının belirtildiğini anımsatarak, “Bu işten çıkarmayı yasaklamak değil, adeta teşvik eden bir duruma dönüşür. 'İşten çıkar, işçiye insanca yaşamasını tek başına dahi mümkün kılmayacak, 4-5 kişilik bir aileyi açlığa mahkum edecek 39 liralık bir ödeme yapacağım. İşten çıkaran rahat olsun.’ durumuna dönüşür. Bunun üzerinde işçi sendikaların yaptıkları öneriler ve eleştirilerle uzun uzun çalışmamız, müzakere etmemiz lazım. Maalesef tasdik saraydan gelince burada kimse üzerinde kalem oynatamıyor.” dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU