Irak’ta hükümeti kurma görevi, Şii, Sünni ve Kürtler’in desteklediği Kazimi’de

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükümeti kurma görevini Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi’ye verdi. Şii tarafların isminde mutabakat sağladığı Kazimi'ye, Sünniler ve Kürtler de destek vereceklerini açıklamıştı

Fotoğraf: Reuters

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 17 Mart’ta hükümeti kurmakla görevlendirdiği eski Necef Valisi Adnan ez-Zurfi, bu sabah başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, görevi iade ettiğini duyurdu. 

Ekonomin kalkınması, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyon güçlerinin ülkeden çekilmesi ve Irak birliklerinin güçlendirilmesini kapsayan hükümet programını daha önce açıkladığını hatırlatan Zurfi, "Irak’ın birliğini ve yüksek çıkarlarını korumak için görevi iade ediyorum" dedi.

Şii, Sünni, Kürt ve Türkmen gruplarından temsicler katıldı

Cumhurbaşkanı Salih, Zurfi’nin görevi iade etmesi üzerine, yeni teklifi siyasi partilerin üzerinde anlaştığı Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi’ye sundu.

Mukteda es-Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu ile İran'a yakın Şii partilerin desteklediği Kazimi'ye, Sünnilerin meclisteki en büyük grubu Irak Güçler İttifakı ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) de destek açıklamaları yapılmıştı.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kazimi'ye hükümeti kurma görevinin verilmesi törenine, Irak Yüksek Federal Mahkemesi Başkanı Faik Zeydan, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin yanı sıra Şii, Sünni, Kürt ve Türkmen gruplardan da temsilciler katıldı.

Irak anayasasına göre, Kazimi’nin 30 gün içerisinde hükümeti kurması gerekiyor.

Irak'ta Ekim 2019'da başlayan hükümet karşıtı protestoların ardından Başbakan Adil Abdülmehdi kasım ayında istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükümet kurmak için Muhammed Allavi'yi görevlendirmiş, bazı Şii grupların yanı sıra Kürtlerle Sünniler tarafından desteklenmeyen Allavi görevden vazgeçmişti. Gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Salih, hükümet kurmak için Necef eski Valisi Adana el-Zurfi'yi görevlendirmişti.

Gazeteci kökenli istihbaratçı

2016’dan beri Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevini yürüten Kazimi, 2003 öncesinde Irak’ın dışında Saddam Hüseyin rejimine karşı yürütülen muhalefetin safında yer almıştı.

2003 sonrası geldiği Irak’ta bazı gazetelerde yazarlık ve başyazarlık yapan Kazimi, Saddam Hüseyin dönemine ait işlenen insanlık suçları araştırmak için Irak’ın Hafızası Kuruluşu’nun da başkanlığını yürütmüştü.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU