İmamoğlu: Biz bağış almaya devam ediyoruz, kimse bunu engelleyemez

İBB Başkanı İmamoğlu, belediye bünyesinde başlatılan kampanyanın durdurulmasının ardından bağış almaya devam ettiklerini ve bunun hukuki olarak da tanımlı olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, TV100 kanalında canlı yayınlanan, gazeteci Ahu Özyurt’un sunduğu “10’dan 12’ye” programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının merkezi konumunda olan İstanbul’un ilçe ilçe karantinayla çözüme kavuşmasının mümkün olmadığını belirten İmamoğlu, “Sürekli dinlediğimiz Bilim Kurulu var İBB’de. İlin, valilik düzeyinde yaptığı Pandemi Kurulu’nda da genel kanaat, İstanbul’a derhal en az 2-3 hafta karantina, sokağa çıkma yasağı ya da bir tecrit sürecinin yaşatılması yönünde. Bunu yaşatmak şart” dedi.

“Oradaki paramızı bize iade edin kardeşim"

İBB’nin salgından ekonomik olarak etkilenen aileler için bağlattığı yardım kampanyasının İçişleri Bakanlığı talimatıyla durdurulmasını sonra farklı yöntemlerle bağış kabul ettiklerini ifade eden İmamoğlu şunları kaydetti:

Biz bugün, vatandaşımızdan bağış almıyoruz mu zannediliyor? Alıyoruz tabii ki; duyurularımız da var. Biz zaten, bağış alması yasayla tanımlı bir kurumuz. Bunu, kimse engelleyemez. Vakıfbank ve birkaç banka daha, bu konuda usulsüz işlem yapmıştır. Hukuka başvurumuzu yaptık. Oradaki paramızı bize iade edin kardeşim. Yanlış yaptığını düşünüyorsanız; açın soruşturmayı, hesap versin. Kaldı ki; bize farklı yöntemlerle ayni bağışlar akıyor.

"SGK borcumuz yok, bizim için bir şey ifade etmiyor"

Devletin, en uçtaki insanlara her an dokunan kurumu olan belediyelere ek ödenek sağlanmasının şart olduğunu belirten İmamoğlu, “İlk paketteki, belediyelerle ilgili, 'Kesintilerinizi yapmayacağız' açıklaması, çok cüzi bir iştir. Bunlar, her belediye için çok basit rakamlardır. Mesela İBB için söylüyorum, SGK borcu yok. Dolayısıyla kesintisi de olmayacak. O bakımdan, bizim için bir şey ifade etmiyor” dedi.

“Sosyal yardım başvurusu dün 360 bindi, bugün 415 bin oldu”

İmamoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

Bütüncül ele aldığımızda; biz hala, şehrin ekonomisini, bahsettiğiniz ödemeleri, belli bir dengede -tabii ki öngörülerimizi de yaparak- gerçekleştireceğiz. Dün de katıldığım bir TV yayınında söylemiştim. 6 günlük sosyal yardım başvurusunun 360 bin olduğunu açıkladım. Şimdi sizin programınıza girerken güncel rakamı aldım: 415 bin başvuru. Böyle bir şehirde yaşıyorsunuz ve sosyal yardım bütçenizi de buna göre öncelikli olarak ayarlamak durumundasınız.

“Uzlaşma ve dayanışma çabası içindeyiz”

İmamoğlu, İBB Meclisi ve TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partileri, Yenikapı’da kurdukları Koordinasyon ve Yardımlaşma Merkezi’ne davet ettiklerini ve sadece bir partinin temsilci vermediğini ifade etti.

Dayanışma ve uzlaşı içinde bu süreci yönetmek istediklerini vurgulayan İmamoğlu, “Onlara ulaşan, bize ulaşamayan insanlar vardır. Onların listelerini alıyoruz ve birlikte süreci yönetiyoruz. Buna kimse engel olamaz. Bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız her zaman arayabilir. İnsanlarımızın vicdanını, yardımlaşma duygusunu en şeffaf yönetecek kurum, İstanbul’da İBB’dir” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU