Putin’den ABD’ye tehdit: Eğer Avrupa’ya füze yerleştirirsen silahlarımızın menzilini ve hızını hesaplamak zorunda kalırsın

Rusya Devlet Başkanı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında tanıdık söylemini tekrarladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yıllık ulusa sesleniş konuşması - Fotoğraf: AFP 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD’nin Avrupa’ya “orta menzilli füze” konuşlandırması durumunda Rusya’nın yeni silahlarının bu ülkeyi hedef alacağını söyledi.

Yeni geliştirdikleri çeşitli stratejik silahlarla ABD’yi tehdit eden Putin, hipersonik füze ve uzun mesafeli sualtı drone’larla donatılmış nükleer denizaltılar geliştirdiklerini açıklayarak şunları söyledi:

 

“Hem karşılıklı hem de asimetrik önlemler almak zorunda kalacağız. Bırakalım silahlarımızın menzilini ve hızını hesaplasınlar. Bütün söyleyeceğim bu.”

 

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Rusya’nın son geliştirdiği silahların listesini okuyan Putin ordusunun Avangard isimli nükleer kapasiteli ve havada manevralar yapabilen sesten hızlı füze sisteminden de bahsetti.

 

 

 

Putin yeni geliştirilen teknolojiyle havadayken uçuş rotasında değişiklik yapabilen bu füzelerin “uzaya uydu göndermek” kadar büyük bir buluş olduğunu öne sürüyor.   

Ordusunun yakın zamanda Zircon isminde yeni bir sesten hızlı seyir füzesi de teslim alacağını belirten Putin füzenin maksimum hızının 9 mach (ses hızının 9 katı) olacağını ifade etti.  

Putin ayrıca Poseidon isimli sualtı nükleer drone’u da ilkbaharda teslim alacaklarını duyurarak, Peresvet adındaki yeni lazer silahının da aralık ayında kullanıma hazır hale geleceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

 

Bu “yenilmesi zor” silahlar karşısında Batı'nın Rusya’ya kulak vermek zorunda kalacağını ifade eden Putin, geçen yılki konuşmasında da yeni jenerasyon altı nükleer silah geliştirdiklerini açıklamıştı. Silahların tanıtımını yaparken, gösterdiği animasyon bir videoda silahların ABD’nin Florida eyaletini hedef aldığı görülüyordu.  

Interfax Haber Ajansı’na açıklama yapan bir NATO sözcüsü, Putin’in “tehdidinin kabul edilemez” olduğunu söyledi. Londra merkezli uluslararası savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu RUSI araştırmacılarından Justin Bronk ise konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Bir nükleer savaş durumunda, Rusya’nın ABD ve NATO’ya karşı stratejik nükleer silah deposu garanti altında ve bundan hiçbir zaman da şüphe duyulmadı. Yeni silahlar, Rusya’nın çok büyük bir nükleer güç statüsüne sahip olduğunu kanıtlıyor.”   

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU