İki yaşın altındaki çocukların ekran başında geçirdiği süre 17 yılda ikiye katlandı

Bebekler ve küçük çocukların bile ekran önünde geçirdiği süre artıyor

Fotoğraf: The Independent

Yeni bir araştırmada iki yaşın altındaki çocukların dijital ekran önünde geçirdiği sürenin 17 yılda iki katına çıktığı bulundu.  

Çocukların akıllı telefon ve tabletlere harcadıkları aşırı süreye ilişkin endişeler artıyor. Son dönemlerde pediatri uzmanları ebeveynlere yatmadan bir saat önce çocuklarına dijital yasak uygulamasını tavsiye ediyor.

Amerikan Tıp Derneği’nin JAMA Pediatri dergisinde yayımlanan son çalışmada araştırmacılar, çocukların ekran önünde geçirdiği sürenin son birkaç on yılda ne kadar arttığını araştırdı.

Araştırma ekibi cep telefonu kullanımının bugüne kıyasla çok az olduğu 1997 yılındaki ekran sürelerini inceledikten sonra elde ettikleri verileri 2014 yılı verileriyle karşılaştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar daha önce Michigan Üniversitesi’nde Gelir Dinamiklerinin Çocuk Gelişimine Katkısı’na dair uzun süreli araştırmada ortaya çıkan istatistikleri kullanarak, 1997'de bin 327 çocuğa ve 2014'te de 443 çocuğa ait verileri analiz etti.

Bulgulara göre ABD'de iki yaşın altındaki çocuklar 1997'de ekran önünde günlük ortalama 1,32 saat harcıyordu. 2014 itibariyla bu süre 17 yılda iki katına çıkarak 3,05 saate yükseldi.

Buna karşılık üç ile beş yaş arasındaki çocuklar 1997 yılında ekran önünde günlük ortalama 2,5 saat geçirdi. Bu süre 2014 yılına kadar günde üç saate yükseldi.

Sağlık Politikası ve İdaresi Bölümü profesör yardımcısı Weiwei Chen “Çocukların, özellikle de çok küçük çocukların, ekran başında şov izleyerek geçirdikleri zaman konusunda artan bir endişe var. Bulgularımız şaşırtıcı çünkü mobil cihazların daha fazla kullanıldığını düşünüyorduk ancak televizyon hala küçük çocukların medya kullanımında en yaygın yol” diye konuştu.

Steven J. Halkla İlişkiler Uluslararası Okulu ve Stempel Koleji sağlık politikası ve yönetimi bölümlerinde yardımcı doçentlik yapan Jessica L. Adler ise bebekler ve küçük çocukların ekran önünde geçirdiği sürenin artışına ilişkin şunları söyledi:

“Eğitim ve gelir düzeyleri gibi özelliklerin ekran süreleriyle ilişkili olduğunu gösteren çalışmamız temel bulguları pekiştiriyor. Son yıllarda medya tüketimi ve cihaz kullanımındaki değişiklikleri değerlendirmeye yönelik veriler elde edildiği takdirde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Internet Matters, Youthworks ve Kingston Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni bir raporda ise özellikle savunmasız çocukların yeterli internet güvenliği eğitimi almadan büyürken "dijital alanda zayi olma" tehlikesiyle karşılaşabileceklerinin altı çizilmişti.

Raporda bakıma muhtaç özel eğitim gören, ruh sağlığı sorunları, fiziksel zorluklar veya iletişim sıkıntısı yaşayan gençlerin siber zorbalık yaşama riskinin daha yüksek olduğu belirtilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU