Aile Bakanlığı "Çocuklarım aç" diyen kadına hakaret eden yöneticiyi görevden aldı

Bakanlıktan yapılan açıklamada hakkında soruşturma başlatılan yönetici için "Birlik ve beraberlik ruhumuzu yaralayıcı bir dil ve üslup devletimizin hiçbir kademesinde asla kabul edilemez" denildi. Roman STK'ları ise "Noğay, özür dilesin" dedi

Fotoğraf: Twitter

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Çocuklarımız aç, nasıl evde kalalım şimdi ben dilenmekten çöpten yiyecek toplamaktan geliyorum" diyen Roman kadına "Geber" diyerek hakaret eden İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür yardımcısı görevinde bulunan Nail Noğay'ın görevden alındığını ve hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Aile Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Bakanlığımıza bağlı çalışan bir İl Müdür Yardımcısı’nın sosyal medyada gündeme gelen çirkin paylaşımı toplumumuzun tepkisini çekmiştir.

Birlik ve beraberlik ruhumuzu yaralayıcı bir dil ve üslup devletimizin hiçbir kademesinde asla kabul edilemez. Anne ve yavrularımız ziyaret edilerek ihtiyaçları karşılanacak ve bakanlığımız hizmet modellerinden faydalandırılacaktır. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti’nin olduğu yerde kimse sahipsiz ve yalnız değildir

Biz; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tüm vatandaşlarımızın huzur, barış ve refah içerisinde birlikte yaşaması için canla başla çalışmaya devam ederek bu tür davranışlara asla izin vermeyeceğiz.

Söz konusu şahıs olayın hemen akabinde görevden alınmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bakanlığın açıklamasında görevden alınan Noğay’ın kurum içerisinde göreve devam edip etmeyeceği ya da kadının durumu hakkında bilgi yer almadı.

İstanbul Valiliği’nden açıklama

İstanbul Valiliği de Noğay hakkında şu açıklamayı yaptı:

İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı (N.N), şahsi twitter hesabından yapılan çirkin paylaşımı nedeniyle, Bakanlık Makamınca görevden alınmış ve hakkında tahkikat başlatılmıştır. İlimizdeki bir kamu görevlisi tarafından yapılan ve hiçbir insani ve vicdani ölçüye sığmayacak bu çirkin paylaşımı esefle kınıyoruz. Her vatandaşımızın hiçbir ayrımcılığa tabi olmadan, devletimizin bütün imkanları ve kamu hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için gece gündüz demeden görev yapmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Vali Yerlikaya, aileyi arayıp gönül aldı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya daha sonra sosyal medyada "çirkin" paylaşıma maruz kalan aileyi telefonla arayarak üzüntülerini dile getirdi.

Görüşmeden bir bölümü Twitter hesabından yayınlayan Vali Yerlikaya, "Bayrağımızın altında yaşayan herkes kardeşimiz... Bu ülkenin eşit ve onurlu vatandaşı... Hiç kimsenin duygularımızı incitmesine, zedelemesine, ayrımcılık yapmasına izin vermeyeceğiz.." notunu düştü.

Aileye gerekli yardımın yapıldığı öğrenildi. 

Roman sivil toplum kuruluşlarından Nail Noğay hakkında açıklama: Derhal istifa ve özür

48 kuruluştan yapılan açıklamada “Çocuklarım aç” diyen kadına “Geber” ifadesiyle hakaret eden bakanlık yetkilisinin görevini kötüye kullandığı belirtildi. Noğay’ın kurum içerisinde bir görevlendirmeye dahil olup olmayacağı belli değilken 48 sivil toplum örgütünden bir açıklama geldi.

8 Nisan Dünya Romanlar gününde gerçekleşen olayla ilgili tepkilerini dile getiren kuruluşların açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

8 Nisan Dünya Romanlar Günü gibi Romanlar için özel anlam taşıyan böyle bir günde durumunu anlatan aileye, “Geber.” tepkisi vermek yerine “Üzgünüm, sizin için elimizden geleni yapmalıyız.” şeklinde bir yaklaşımı içeren destek mesajı beklerdik! İnsanlık açısından olmasa bile görevi gereği beklerdik!

Devlete en ihtiyaç duyduğumuz bu anda, yoksulların, kırılgan kesimlerin sorununu çözme sorumluluğunda olan kurumların yöneticilerinin bu kesimlerin ihtiyaçlarına duyarsızlığı kabul edilemez.

Görevini kötüye kullanması ve nefret dolu üslubu kabul edilemez.

Açıklamada bakanlığın Roman Strateji Eylem Planı’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı ve “Bu eylem planını uygulaması gerekenlerin de ayrımcı bakış açısından ve ırkçı zihniyetten uzak olması gerekmektedir” denildi.

Noğay’ın derhal istifası ve hakaret ettiği kadından özür dilemesi istenen açıklama şöyle devam etti:

"Biz bize yeteriz" sloganlarıyla zorlukları aşmaya çalışırken ırkçı, ayrımcı yaklaşımların birlikte mücadele etme ruhunu zedelediğini hatırlatarak birlik ve beraberlik çağrısında bulunuyoruz.

Roman olsun olmasın, ağır şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veren yoksul ve kırılgan grupların sesi olmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz.

Irkçı yaklaşımlara tepki gösteren vicdanlı, duyarlı tüm vatandaşlara, sesimiz olmaya devam eden basın mensuplarına da özellikle teşekkür ediyoruz.

Türkiye’nin dört bir tarafından 48 Roman Sivil Toplum Kuruluşu olarak diyoruz ki görevini kötüye kullanan Nail Noğay derhal istifa etmeli ve hakaret ettiği anneden özür dilemelidir!

Ne olmuştu?

Euronews, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle evde kal çağrılarına çocukları aç olduğu için katılamayan bir kadının ifadelerini sayfasına taşımıştı.

Roman kadın videoda “Çocuklarımız aç, nasıl evde kalalım? Şimdi dilenmekten, çöpten yiyecek toplamaktan geliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Nail Noğay ise bu videoyu alıntılayarak kadına “Geber” ifadesini kullanmıştı.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU