Avukatlar yeniden adalet nöbetinde... Cumhuriyet davası kararına tepki için buluştular

6 Temmuz 2017 ile 27 Aralık 2018 arasında 85 hafta boyunca devam eden adalet nöbeti, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Cumhuriyet davası için tekrarlandı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin (İstinaf), Cumhuriyet davasının kararını onamasının ardından karara tepki gösteren avukatlar İstanbul Adliyesi’nde buluştu.

CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Sera Kadıgil ile HDP Milletvekili Ahmet Şık’ın da katıldığı eylemde, bir araya gelen avukatlar Cumhuriyet davasında cezaların onanmasına tepki gösterdi.

"Hepsinin yatacak yeri var"

Adalet nöbetinde konuşan Cumhuriyet Gazetesi davası sanıklarından HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık “Bu kararalar kimseye umutsuzluk vermesin. Bakın bu çıkan karar bu ülkenin geleceğidir umududur. Hiç kimse enseyi karartmasın" dedi.

"Ben şunu iddia ediyorum: Hani bir söz vardır ya, yatacak yeri bile yok diye, iddia ediyorum hepsinin yatacak yeri var. O hapishaneye en tepeden başlayarak onları da sokmazsam namerdim, eğer yardım etmezseniz siz de namertsiniz.”

Avukat Kemal Aytaç, İstinaf Mahkemesi'nin "bu ülkede mahkeme ve yargıç olmadığını gösterdiğini" söyledi, “Mahkemeler bir infaz kurumu, yargıçlar da infaz memuru haline gelmişlerdir” dedi. 

“Tüm bu zalimlikleri yapabilirler, tüm bu zulmü uygulayabilirler ama bu zalimliğe, zulme uğrayan insanlar onlardan çok daha onurludur ve çok daha gönül rahatlığı içinde hayatlarını sürdüreceklerdir. Onlar en rahat yataklarında bile kendi vicdanlarına hesap vermek zorunda kalacaklardır. Biz korkmuyoruz, korkmayacağız. Korkması gereken onlardır çünkü gerçeklerin sahipleri korkmaz.”

"Yayın çizgisi savcıların dünya görüşüne emanet"

Cumhuriyet Davası sanık avukatlarından Tora Pekin ise, "Karar, Türkiye'de zaten olmayan basın özgürlüğünün kağıt üzerinde dahi sonu anlamındadır. Bu karara göre bundan böyle her yayını, içeriği tümüyle belirsiz, yasa niteliği olmayan ‘örgüte yardım suçlamasıyla’ topyekun suçlayabilir ve mahkum edebilirsiniz. Bundan böyle medya kuruluşlarının yayın çizgileri olduğu gibi savcıların dünya görüşüne emanet edilmiştir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de, İstanbul Adliye Sarayı tabelasını işaret ederek, “Ben saray adaleti serbest bırakana kadar, adaletin tutsaklığı son bulana kadar tabelanın değiştirilmesini talep ediyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet davasında mahkum olanlardan 8 kişi hakkında verilen hapis cezası kesinleşmiş, ceza alanlardan 7'sinin infaz için tekrar hapse gireceği belli olmuştu. İstinaf mahkemesince onanan karara göre; Kadri Gürsel yattığı süre göz önüne alındığında tekrar hapse girmeyecek. Güray Öz (bir yıl bir ay), Hakan Kara (bir yıl 16 gün), Mustafa Kemal Güngör (bir yıl 16 gün), Musa Kart (bir yıl 16 gün), Emre İper (yedi ay), Bülent Utku (bir yıl sekiz ay), Önder Çelik (1 yıl 16 gün)  infaz yasası gereği hapis yatacak.

Dava başından beri tutuklanan meslektaşlarına destek veren ve dava sürecinde yaşananlara tepki gösteren avukatlar, meslektaşları Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör’ün serbest bırakılması için düzenli aralıklarla ‘adalet nöbeti’ tutuyordu.

DAHA FAZLA HABER OKU