Oxfam: Koronavirüs nedeniyle dünya nüfusunun yarısı yoksul kalabilir

Yoksullukla ilgili rapor, nisan ayında video konferans yoluyla gerçekleşecek olan G-20 Maliye Bakanları Zirvesi’nden önce açıklandı

Hint işçiler, gıda yardımı almak için girdikleri sırada sosyal mesafe kuralını uyguluyor / Fotoğraf: AFP

Küresel yoksulluğun azaltılmasına yönelik çalışan Oxfam örgütü,  dünya nüfusunun yarısının yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Örgüt, fakir ülkelerin desteklenmemesi halinde kısa vadede yarım milyar insanın yoksul kalacağı uyarısında bulundu.

Çarşamba günü yayınlanan raporda, uluslararası Oxfam örgütü, ülkelerin koronavirüs nedeniyle ekonomik faaliyetlerini durdurması sonucunda dünya nüfusunun yüzde 6 ila 8’inin yoksulluk sınırının altında yaşayanlara yetiştiğini aktardı.

Rapor, salgının yoksullukla mücadeleyi 10 yıl, hatta Güney Afrika, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde 30 yıl geriye götüreceğini öngörüyor.

 

Oxfam, 7,8 milyarlık dünya nüfusunun yarısının, koronavirüs salgını sona erdikten sonra yoksulluk sınırının altına ineceği uyarısında bulundu.

Oxfam’ın uyarısı, bu ay içerisinde video konferans yoluyla yapılması planlanan G-20 Maliye Bakanları Zirvesi, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantıları öncesinde yapıldı.

Raporda koronavirüs salgınından en çok fakir ülkelerdeki kadınların ve dezavantajlı kişilerin etkileneceği belirtilirken, bunun sebebi olarak da sosyal ve sağlık sistemlerinin yetersiz olması gösterildi.

Örgüt, yoksul ülkelerin bu yıl vadesi gelen borçlarının muaf bırakılması çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU