DSÖ Başkanı'ndan Trump'a yanıt: Daha fazla ceset torbası görmek istiyorsanız virüsü siyasete alet etmeye devam edebilirsiniz

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, yoğun eleştirilerde bulunan ABD Başkanı'na verdiği yanıtta, "Salgını siyasete alet etmeyin" çağrısında bulundnu

Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) koronavirüs salgınıyla mücadele başarısız olmakla suçlayan açıklamalarına, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'tan yanıt geldi. 

DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, virüsün politize edilmemesi gerektiğini, bunun ateşle oynamak gibi bir şey olduğunu savundu ve isim vermeden şu ifadeleri kullandı: 

"G20 üyeleri de birlikte hareket ederek savaşmalı. Dünyanın geri kalanı da birleşip savaşmalı. Bu virüsün tehlikeli olduğunu pek çok kez dile getirdik. Eğer düzgün davranış göstermezsek önümüzde pek çok ceset torbası bizi bekliyor. Bu virüsü politize etmeyin. Daha fazla ceset torbası görmek istiyorsanız siyasete alet etmeye devam edebilirsiniz" 


ABD Başkanı Trump, DSÖ'nün salgınla mücadelede ''patladığını'' belirterek, ''DSÖ, büyük oranda ABD tarafından finanse edilmesine rağmen her nedense hala Çin odaklı. Bu duruma bir el atacağız. İyi ki Çin'e sınırların açık tutulması yönündeki tavsiyelerini kabul etmemişim. Neden bize böylesine hatalı bir öneride bulunurlar ki?'' sözlerine yer vermişti. 

"Soğuk Savaş döneminde bile ABD ile SSCB kızamığa karşı güçlerini birleştirdi"

Liderlere siyasi çıkarları için Kovid-19'u kullanmamaları çağrısında bulunan Ghebreyesus, koronavirüsü siyasallaştırmak yerine kendilerini kanıtlayabilecekleri pek çok başka konu olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, "Lütfen Kovid-19'un siyasallaştırılmasını karantinaya alın" ifadesini kullanarak, Soğuk Savaş döneminde bile Sovyetler Birliği ve ABD'nin bir araya gelerek kızamık için güçlerini birleştirdiğini anımsattı.

Ghebreyesus, konuşmasında sık sık birlik beraberlik ve dayanışma mesajları vererek, "Üç konuda tavsiyem olacak, lütfen ulusal düzeyde birlik sağlayın ve Kovid-19'u siyasi bir unsur olarak kullanmayın. İkincisi, küresel düzeyde dürüst dayanışma. Üçüncüsü de ABD ve Çin'den dürüst liderlik" değerlendirmesinde bulundu.

Tehdit ve ırkçık söylemler

İki ya da üç aydan fazladır kişisel saldırıya maruz kaldığını söyleyen DSÖ Genel Direktörü, "Irkçı yorumlar yapıyorlar, bana 'zenci' ya da 'siyah' diyorlar. Zenci olmaktan da siyah olmaktan da gurur duyuyorum. Ölüm tehdidi dahi aldım. Doğrusunu söylemek gerekirse umrumda değil" ifadelerini kullandı ve ekledi: 

Dürüst olmamız gerekiyor. Bugün direkt konuşacağım. Üç ay önce Tayvan’dan ölüm tehdidi aldım. Dışişleri Bakanlığı da bana karşı yürütülen kampanyayı biliyordu. Ama kendilerini bundan ayırmadılar. hatta bana bunca şeyin ortasında iftira atıp, aşağıladılar. Ama umrumda olmadı. 


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU