Soylu’dan Kulp talimatı: Bölge komutanını aradım, “Bulunca lime lime edin” dedim

İçişleri Bakanı: Etkisiz hale getirilen teröristlerin fotoğraflarını pek paylaşmayız ama ibret olsun diye bunların resimlerini paylaşacağız

Fotoğraf: AA / Arşiv

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde odun toplamaya giden köylülere PKK tarafından saldırı düzenlendi, 5 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölge komutanını arayıp failleri bulunca “Lime lime etme talimatı verdiğini” söyledi.

Diyarbakır Valiliği dün yaptığı açıklamada PKK’nın bir aracın geçişi sırasında el yapımı patlayıcı ile saldırı düzenlediğini, 5 sivilin şehit olduğunu duyurmuştu.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, saldırı hakkında Soylu ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Selvi’nin köşesinin bir kısmı şöyle:

Kulp’tan üzücü haberler gelmeye devam ederken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile konuştum. Operasyon talimatını vermiş, bölgeyle irtibat halindeydi. “Bölge komutanını aradım. ‘Bulunca lime lime edin’ diye talimat verdim” dedi. PKK’nın ekmek parası peşindeki sivil vatandaşlara yönelik bu katliamını tarihe not düşmek gerektiğini söyledi.

PKK’nın son iki yıldır kış yapılanmasına izin verilmiyor. Türkiye’deki Kandiller dediğimiz sınırlarımızın içindeki kampları kullanılamaz hale getirildi. Sınırlarımızın içindeki terörist sayısı ilk kez beş yüzün altına düştü. Baharın gelmesiyle birlikte Kandil başta olmak üzere Irak’taki kamplardaki teröristler, Irak ve Suriye güzergâhını kullanarak içeriye sızar, eylem yaparlardı. İHA ve SİHA’larla geçiş yolları sürekli izlenip anında müdahale edildiği için artık bunu da yapamıyorlar. Kulp’taki eylemle PKK “Hâlâ varım” mesajı veriyor. Baharla birlikte hayvanlarını yaylaya çıkaracakları, ormana ağaç kesmeye gidecekleri sindirmeye çalışıyor.

Geçmişte bu tür eylemler etkili oluyordu. Bölge halkını sindiriyor, Türkiye’nin moralini bozuyordu. Ama artık o günler geride kaldı. İçişleri Bakanı Soylu, “Etkisiz hale getirilen teröristlerin fotoğraflarını pek paylaşmayız ama ibret olsun diye bunların resimlerini paylaşacağız” dedi.

Selvi: HDP için kırılma anı

Selvi yazısının devamında HDP’ye yönelik olarak şunları söyledi:

Ağzından barışı düşürmeyenlerin, Kürtleri temsil iddiasında olan HDP milletvekillerinden birinin Meclis kürsüsüne çıkıp “Kulp’taki sivil Kürt vatandaşlarımızı katlettiği için PKK’yı kınıyorum” demesini bekledim. Hâlâ beklemeye devam ediyorum. HDP, bu kısır döngüyü kırdığı takdirde Türkiye’de yeni bir sayfa açılabilir. HDP açısından tarihi bir kırılma anı.

HDP ne açıklama yaptı?

HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Kulp saldırısını kınıyoruz: Soru işaretleri barındıran olay aydınlatılmalıdır” başlıklı bir açıklama yayınladı:

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Güleç Mahallesi kırsalındaki ormanda ağaç kesmeye gidenlerin aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada 5 yurttaşın yaşamını yitirdiğini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Yurttaşların hayatını kaybetmesine neden olan olayı kınıyoruz. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Toplumsal barışa, dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz ve infaz yasasında eşitlik sağlanması için toplumun birçok kesiminin bir araya geldiği bir süreçte yaşanan saldırı birçok soru işaretini barındırmaktadır. Salgın nedeni ile toplumsal dayanışmamızı en güçlü kılmamız gereken bir süreçte meydana gelen bu olay bir an önce aydınlatılmalıdır. Bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet, tüm toplumumuza başsağlığı diliyoruz.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU