Google ev alarm sistemine gizli mikrofon yerleştirdiğini ve müşterilere söylemediğini itiraf etti

Şirket, dinleme cihazının gizli bir şekilde yerleştirilmesini amaçlamadıklarını, bunun bir “hatadan” kaynaklandığını iddia etti

Google, ürettiği ev alarm sistemine gizli mikrofon yerleştirdiğini ve bunu müşterilerine söylemediğini kabul etti.

Şirket, dinleme cihazının gizli tutulması gibi bir amaçlarının olmadığını, bunun bir “hatadan” kaynaklandığını belirtti. Google’dan yapılan açıklamada, Nest Güvenlik Alarm Sistemi’nin mikrofon içerdiği bilgisinin ürünün teknik özellikleri arasında yer almadığı ancak bu durumun “gizli tutulmasının amaçlanmadığı” ifade edildi.

Bu donanım özelliği, Google’ın Nest Güvenlik Sistemi için bir yazılım güncellemesi ilan etmesiyle ortaya çıktı. Bu güncellemeyle güvenlik sisteminin, sorular ve komutlara karşılık vermek amacıyla yapay zeka tarafından desteklenmiş, sesle etkinleştirilen Google Asistan’ı kullanabilmesi hedefleniyordu. O zamana dek, internet sayfasında ürünün bir mikrofon içerdiği belirtilmemişti. Bu bilgi daha sonra eklendi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan bir Google sözcüsü şunları söyledi:

 

“Cihazdaki mikrofonun bir sır olması asla amaçlanmadı ve teknik özellikler kısmında yer almalıydı. Bu bizim açımızdan bir hata. Mikrofon asla açılmadı. Yalnızca kullanıcılar özellikle bu seçeneği etkinleştirdiğinde aktifleşir. Güvenlik sistemleri ses algılamaya dayanan özellikler sağlamak için genellikle mikrofon kullanır. Cihaza mikrofon dahil ettik böylece kullanıcılarımıza gelecekte, örneğin kırık camı algılama gibi ek özellikler sunabiliriz.”

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere merkezli mahremiyet savunucusu Big Brother Watch kampanyasının yöneticisi Silkie Carlo, olayın akıllı ev cihazlarının halkın güvenini kazanması konusunda olumsuz bir etkiye neden olacağını vurguladı. Carlo sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“İçinde gizli bir mikrofonu bulunan bir güvenlik ürününü satmasının ardından Google’ın insanların mahremiyetine önem verdiğine inanmak güç. Bu bir ‘hatadan’ çok Google’a yönelik kamu güvenine inanılmaz ölçüde zarar veren bir aldatma gibi duruyor. Akıllı ev cihazlarıyla ilgili endişelerimizin çoğunun doğru olduğu görünüyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news    

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU