Yakında Dünya'dan çıplak gözle görülmesi beklenen Atlas Kuyrukluyıldızı parçalandı

Cismin gökyüzündeki en parlak şeylerden biri olması muhtemeldi

Samanyolu Galaksisi'nin 12 Ağustos 2013'te Yangon yakınlarında açık bir gece göğünde çekilen uzun pozlanmış fotoğrafı (Ye Aung Thu - AFP)

Onu takip eden astronomlara göre, hızla üzerine geldiği Dünya'nın yanından çarpıcı bir parlaklıkla geçeceği umutlarını uyandıran kuyrukluyıldız parçalanmış gibi görünüyor.

Atlas Kuyrukluyıldızı'nın Dünya’ya yaklaştıkça, haftalar içinde “gerçekten ama gerçekten nefes kesici” bir hal alması bekleniyordu.

Gökbilimciler, cismin Mayıs’ta Dünya’ya en yakın konuma ulaşmadan önce yıldızlar arasında hareket ederken görülebileceği beklentisindeydi.

Güneş sistemi boyunca parlarken, yeşilimsi renginin görülebileceği umudunu veren gökbilimciler, ilk kez Mayıs’ta keşfedilen cisim hakkında pek çok şeyin hala gizemli olduğunu belirtti.

Fakat şu anda cismin parçalandığı görünüyor ve cisim gerçekten ulaştığında böyle güzel bir görünüm sunmayacak, hatta görünmeyecek.

Resmi olarak C/2019 Y4 (ATLAS) olarak bilinen kuyrukluyıldızın yolculuğunu izleyen astronomlar, cismin parçalanmış gibi gözüktüğünü ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son görüntüler, kuyrukla aynı hizada “bir uzamış sahte baş” şekli bulunduğunu gösteriyor. Astronomlar Quanzhi Ye ve Qicheng Zhang, meslektaşlarına yazdıkları mesajda, bu şeklin kuyrukluyıldızın “önemli ölçüde parçalanmasıyla” uyumlu olduğunu belirtti.

Bu gözlemler, Nisan'ın ilk haftasında yapılan takip incelemelerinde doğrulandı. Şekil ve cismin parçalandığını gösteren belirti teyit edildi.

Amatör gökbilimciler tarafından çekilen görüntüler, kuyrukluyıldızın Dünya’dan halihazırda görülebilecek şekilde parçalara ayrılmış olabileceğini gösterdi.

Astronomlar için hala nispeten yeni olan Atlas Kuyrukluyıldızı ve onun nasıl parçalanmış olabileceğine hakkında hala çok az şey biliniyor. Bu haliyle cisim ya bütün, ya da parçalara ayrılmış olarak Dünya’dan hala görülebilir fakat bilim insanlarının bunu cisim Dünya’ya yaklaşana kadar kesin bir şekilde bilmeleri pek mümkün değil.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU