Çin'de yapılan iki yeni araştırma hastalığı atlatanların kanından elde edilen plazmanın Kovid-19 tedavisinde işe yarayabileceğini gösterdi

Çin’deki araştırma ekiplerinin gerçekleştirdiği kan nakli çalışmaları hastaların durumuna dair çarpıcı gelişmeleri ortaya koydu

Yöntemin daha önce İspanyol gribi salgını sırasında denendiği belirtiliyor (Reuters)

Doktorlar Kovid-19’u atlatanların kanından elde edilen kan plazmasının, durumu kritik olan hastalara verilmesinin kesin olmasa da fayda sağlayabileceğini belirtti. 

Çin’de iki ayrı hastanede çalışan doktorlardan oluşan iki araştırma grubu antikor açısından zengin plazmayı durumu kritik olan 15 hastaya uyguladı ve pek çoğunda gelişmelerin olduğu aktarıldı. 

The Guardian'ın haberine göre Çin’in Vuhan kentinde doktorların gerçekleştirdiği pilot çalışmada, durumu kritik olan 10 hastaya iyileşmekte olan kişilerin kanından elde edilen plazma verildi ve vücutlarındaki virüs seviyelerinin hızla düştüğü tespit edildi. 

Üç gün içinde, hastalarda ortaya çıkan nefes darlığından, ateş ve öksürüğe kadar pek çok belirtide gelişmeler gözlemlendiği aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vuhan’da bulunan Ulusal Karma Aşı Mühendislik Teknoloji Araştırma Merkezi’nden Xiaoming Yang, tedaviyi durumu kritik olan hastalar için “umut veren kurtarma seçeneği” diye tanımladı. Fakat sonuçların doğrulanabilmesi için daha fazla deney yapılması gerektiğin konusunda da uyarıda bulundu. 

Pilot çalışmanın detayları Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayımlandı.

Lei Liu’nun yönettiği doktorlardan oluşan araştırma ekibiyse Shenzhen’deki bir hastanede durumu kritik olan 5 hastaya antikor açısından zengin plazma verdi. Bütün vakalar işlemin gerçekleştirilmesinin ardından gelişme kaydetti ve 10 gün içinde üç hasta solunum cihazı kullanmayı bırakabildi. Çalışmanın bulguları Journal of the Amercan Medical Association’da yayımlandı. 

 

 

Çalışmaların sonuçları iyileşen hastaların kanından elde edilen plazmanın durumu kritik hastaların bağışıklık sistemini geliştirme konusunda işe yarayabileceğine dair umutları yeşertti. Ancak çok sayıda insan üzerinde denenmiş olması daha fazla çalışma yapılmasını gerektiriyor. 

İyileşmekte olan hastaların kanından elde edilen plazma yöntemi 1918 İspanyol gribi salgınına uzanıyor. 

Tedavi yöntemin işleyebilmesi için koronavirüsten iyileşen hastaların iyileşme sürecinde veya iyileştikten sonra kanlarını bağışlaması gerekiyor. İyileşme sürecinde kan serumunda SARS-CoV-2 virüsüyle mücadele etmek için vücudun ürettiği yüksek düzeyde doğal antikor bulunuyor. 

Patojenlere karşı vücudun bir kez ürettiği antikorlar, aylarca hatta enfeksiyondan yıllar sonra da kanda dolaşmaya devam edebiliyor. 

Daha önce John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacıların gerçekleştirdiği araştırmadaysa, “Pasif antikor uygulaması hassas kişilerde hemen bağışıklık sağlamak için kullanılabilecek tek yöntem.Antikor miktarına ve niteliğine bağlı olarak, aktarılan immünoglobulinle sağlanan koruma haftalar veya aylar boyunca sürebilir” ifadeleri yer almıştı. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU