Güneş sistemimizde yeni bir ay: Bilim insanları Neptün yörüngesinde yeni bir uydu keşfetti

2004’ten beri takip edilen gök cisminin Neptün’ün 14. uydusu olduğu netlik kazandı

 

Plüton'un 2006'da gezegenlik statüsünden çıkarılmasının beri Güneş Sistemi'nin en uzak gezegeni olan dev Neptün ve onun küçük uydusu, Nasa'nın çektiği görüntülerden ilham alan bir sanatçı tarafından böyle yorumlandı. Görsel:Reuters

 

Bilim insanları, güneş sistemimizde yepyeni bir ay buldu. Neptün yörüngesindeki bu gök cismine Hippocamp adı verildi. Güneş sisteminin en küçük uydusu olan Hippocamp’in varlığına dair emarelere 2004’te de rastlanmıştı ancak gök bilimcilerin elinde bu uydunun varlığını net biçimde saptayabilecek teknik imkanlar yoktu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni uydunun adına Yunan mitolojisindeki deniz canavarına gönderme yapılarak Hippocamp adı verildi. Neptün’ün bir dizi uydusunun en küçüğü olan Hippocamp sadece 34 kilometre çapında.

Astronomlar, Neptün’ün en büyük uydusu Proteus’a yakın bir yörüngede salınan Hippocamp’ın kendisinden büyük bir objeye bir kuyruklu yıldızın çarpmasıyla oluştuğu sanılıyor. Bu keşifle birlikte Neptün’ün uydularının toplam sayısı 14’e çıktı. Gök cismi, Hubble Uzay Teleskopu tarafından 2004’te ilk kez görüntülense de bilim insanları çok hızlı ve düzensiz hareket eden gök cisminin bir uydu olarak varlığını ancak son teknoloji ürünü görüntü işleme teknikleriyle doğrulayabildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU