Koronavirüs TikTok’a yaradı: Çin’den dünyaya yayılan uygulamayı indirenlerin sayısı 1 milyara dayandı

Uzmanlar, Çin şirketi ByteDance’in sahip olduğu TikTok’un koronavirüs salgını sırasında niye büyüdüğünü anlattı

Sokakta dolaşmanın ayıplanan bir davranış haline gelmesiyle birlikte, sosyal medya kullanımı genel olarak arttı fakat TikTok diğerlerinden de fazla büyüyor (AFP)

Artık TikTok’ta sadece gençler değil, dünyaca ünlü şarkıcılar Jennifer Lopez ve Mariah Carey’in yanı sıra 82 yaşındaki sinema yıldızı Jane Fonda da var. 

Koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde evde daha fazla vakit geçiren yetişkinler de uygulamayı edindi ve akıllı telefon uygulamasını indirenlerin sayısı bir milyara dayandı.

Mobil uygulama analiz firması SensorTower’a göre, 60 saniyeyi aşmayan fakat çoğunlukla 15 saniye civarında videolar yüklenen uygulamayı, mart ayında 65 milyon kişi indirdi. 

Ocak ayında 800 milyon kişinin bu uygulamayı indirmiş olduğu hesaba katıldığında, TikTok neredeyse 1 milyar kere telefonlara yüklenmiş oldu. Çin şirketi ByteDance’in sahip olduğu TikTok ise bu tarz verileri açıklamıyor. 

Paris’te 6 ve 3 yaşlarındaki çocuklarıyla birlikte evinde tecritte kalan Cecile, bir arkadaşının video yollaması üzerine, uygulamayı hemen indirdiğini ve kendi görüntülerini yüklemeye başlattığını anlattı. AFP haber ajansına konuşan Cecile, şu ifadeleri kullandı:

Kendime dedim ki, yalnızca 15 dakikalığına da olsa çocuklarla birlikte eğlenceli vakit geçirebiliriz. ‘Haydi video çekiyoruz’ dediğimde hemen hazırlar, bu onları güldürüyor.

Şirketlere TikTok’ta nasıl davranmaları gerektiği konusunda danışmanlık hizmeti satan Pentos’un kurucusu Thibault Le Ouay, insanları bu uygulamayı neyin çektiğini anlatırken, arkada güzel bir zemin olmasına gerek olmadığını vurguladı. Le Ouay, 46 milyon takipçisi olan 15 yaşındaki Charli D’Amelio’yu işaret ederek şöyle konuştu:

TikTok’ta kendi evinde dans ediyorsun. Evde taytıyla oturuyor, cennet gibi bir sahilde değil. Evinde yapabileceğin bir şey.

TikTok’un DNA’sında rahatlık var çünkü kullanıcıların karaoke yaptığı ya da kendi şarkılarını ve danslarını gösterdiği Musical.ly isimli sitenin devamı. 

Piyasa araştırmaları şirketi eMarketer’dan Debra Aho Williamson, “Şu an TikTok’ta olmak çok ilginç bir durum çünkü videolar genelde oldukça hafif, eğlenceli, komik ve rahat. İnsanların her gün diğer mecralardan duydukları olumsuz haberleri düşündüğümüzde, TikTok farklı bir şey ve bence insanların şu an buna ihtiyacı var” diyerek platformun başarısını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgın sırasında evde kalmayı özendiren ve Dünya Sağlık Örgütü’nden de yardım alan uygulamanın yıldız isimleri, bu süreçte temizlik şirketlerinin de reklamını yaptı. 

Ancak şirketin sahiplerinin Çinli olması, uygulamanın elde ettiği verilerin nasıl kullanıldığına dair soru işaretlerine de yol açıyor. ABD'li şirketler hem küresel salgın sırasında karlılıkları azaldığı, hem de şüphelendikleri bir uygulamayla çalışmamak için reklam vermekte daha çekingen davranabiliyor. 

“Henüz bir şey söylemek için çok erken” diyen Williamson ise küresel salgının yarattığı kriz hafiflediğinde, hala aynı sıklıkla kullanılıp kullanılmamasının TikTok’un geleceğini belirleyeceğini vurguluyor.

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU