İspanyol bilim insanları Kovid-19’u erken aşamasında tespit edecek lazer test geliştiriyor

Bilim insanları daha az müdahalesiz bir yöntemle yeni koronavirüsün varlığını tespit etmeyi umuyor

Dünya genelinde pek çok farklı laboratuvarda test sonuçlarının hızını artırmak için çalışmalar yürütülüyor (Reuters)

Tıbbi araştırmalar yürüten uzmanlar dikkatlerini SARS-CoV-2 virüsü üzerine yoğunlaştırırken konuya dair bilimsel ve teknik gelişmelerin beklenenden daha hızlı gerçekleştiği belirtiliyor. 

Her ne kadar salgın birkaç ay önce ortaya çıkmış olsa da virüsün tespit edilmesine yönelik gelişmeler konusunda hızla yol alındı. Şu ana kadar, enfekte olmuş kişilerin belirlenmesi için dünya genelinde birkaç farklı yöntem kullanılıyor. Fakat sonuçların elde edilmesi için gereken süreye dair hala gelişmelere ihtiyaç duyuluyor. 

International Business Times'ın haberine göre son olarak İspanyol bilim insanları, Kovid-19’u tespit etmek için lazerlerin kullanıldığı bir test yöntemi önerdi. Bilim insanlarının bu yöntemle daha az müdahale gerektiren bir teknik geliştirdiği ifade edildi. 

Hala geliştirme aşamasında olan tekniğin bir yıldan daha kısa bir süre içinde yaygın biçimde kullanmaya hazır hale getirilebileceği belirtildi. Çalışmayı yürüten araştırma ekibi, kanser biyogöstergeleri ve diğer bakteriyel enfeksiyonların numunelerinin gözlenmesi için zaten 6 laboratuvar test aracına sahipti. Bir takım düzenlemelerle bu araçlar Kovid-19 teşhisi için ayarlandı.

 

 

Science|Business’ın belirttiğine göre bu yöntem fotonik bilimi (ışığı oluşturan fotonların üretilmesi, yönlendirilmesi, madde ile olan etkileşimi, taşınması ve algılanması ile uğraşan bir bilim dalı) sayesinde mümkün oldu. 

Çalışmada yer alan bilim insanlarına göre, geliştirdikleri yöntem halihazırda parmaktan alınan kan örneğiyle gerçekleştirilen test kitlerinden daha güvenilir. Bu gelişmeyle bir kişinin Kovid-19 taşıyıp taşımadığı beklemeden tespit edilebilecek. 

 

 

Yöntemin hastalığın ilk aşamasında teşhisi kolaylaştırmasının, virüsün yayılmasına yönelik önlemlerin daha erken alınmasını sağlayarak hız kazandıracağı anlamına geldiği ifade edildi. 

Araştırma CONVAT ve Katalan Nanobilim ve Nanoteknoloji Enstitüsü (ICN2) ortaklığıyla gerçekleştirildi. 

Çalışmayı yöneten Prof. Laura Lechuga, “Dünya genelinde binlerce ölüm gerçekleşirken, kesin, hassas, müdahalesiz ve ucuz bir hızlı test kitine acil ihtiyaç duyuyoruz” dedi. 

 

Independent Türkçe, International Business Times, Science|Business

DAHA FAZLA HABER OKU