Zonguldak Milletvekili Yavuzyılmaz, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini istedi

30 büyükşehir dışında araç trafiğine kapatılan tek il olan Zonguldak’ın CHP’li milletvekili Yavuzyılmaz, “Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için daha kaç koronavirüs vakası ve ölümü olması gerekmektedir” diye sordu

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs salgını Türkiye’de 725 can aldı. 11 Aralık’tan beri 34 bin 109 vakanın görüldüğü salgının önüne geçmek için birçok kısıtlama uygulanmaya başladı.

Virüs tehdidinin büyük olduğu 30 büyükşehir ve Zonguldak’a araç giriş çıkışı sınırlandırıldı. Sınırlandırmayı duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, listeye büyükşehirler dışında giren tek il olan Zonguldak’taki yasağın nedeni şu sözlerle anlattı:

Bu gece itibarıyla 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi, belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz.

4 Nisan saat 00.00 itibarıyla araç giriş çıkışına kapatılan Zonguldak’ın CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ise bu önlemin yeterli olmadığını sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini savundu.

 

20200408_2_41787977_53755741.jpg
Yavuzyılmaz, Zonguldaktaki önlemler için geç kalındığını iddia etti / Fotoğraf: AA

 

TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Yavuzyılmaz, Zonguldak'ta vaka sayısının 400’ü bulduğunu, ölü sayısının ise 30'a yaklaştığını söyledi. 

Resmi açıklamalara göre, en fazla ölüm oranına sahip ilk 10 il içinde yer alan Zonguldak’ın, nüfusa oranla ilk sırada yer aldığını ifade eden Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

Zonguldak, madenci şehridir. Zonguldak'ta çalışan 10 binin üzerindeki maden işçisinin ve geçmiş yıllarda emekli olan madencilerin, mesleki hastalıkları bulunmaktadır. Akciğer ve solunum yolu hastalıkları ile KOAH, şehirde çok yaygındır. Nüfusun büyük çoğunluğu risk grubunda yer almaktadır.

Kentte 1,5 kilometrekarelik bölgenin içinde 7 termik santral ünitesinin bulunduğunu, bu santrallerin faaliyetlerinden dolayı hava, toprak ve denizin kirlendiğini ileri süren Yavuzyılmaz, kirliliğe bağlı kanser vakalarında da artış olduğunu, hastanelerde çocuk onkoloji bölümünün dahi açıldığını ifade etti. 

Kentte önlem almak için geç kalındığını, deneme yanılma yoluyla alınan günübirlik tedbirlerle sürecin idare edilmeye çalışıldığını ve bu yüzden vaka artışlarının önüne geçilemediğini savunan Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:

Virüsün şehre yayılmasına elverişli tüm koşulların bulunduğu bilinmesine rağmen kente araç giriş-çıkış yasağı, neden koronavirüs yayılmadan önce getirilmemiştir? Haftalardır yurt dışı ve İstanbul'dan kente gelen vatandaşlarımızın şehre virüs taşıdığı bilindiği halde neden yeterli tedbirler alınmamıştır? Virüsün maksimum hızla yayıldığı Zonguldak'ta esnaf, çalışan, işsiz, emekli vatandaşlar perişandır. Bütün şehir açlık, işsizlik ve koronavirüs üçgenine hapsedilmiş durumdadır.

30 büyükşehirle birlikte ilave tedbirler açıklanan Zonguldak'ın, büyükşehirler kadar imkanının olmadığı unutulmamalıdır. Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için daha kaç koronavirüs vakası ve ölümü olması gerekmektedir? Zonguldak'ta acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU