Aydınlık gazetesine açılan MİT tırları davası düştü

Mahkeme 2 sanık hakkındaki düşürme kararına “süre aşımı”nı gerekçe gösterdi. Heyet, sanıklar hakkında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti

21 Ocak 2014 tarihli Aydınlık gazetesi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen kapalı duruşmaya, sanık Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ile sanıkların avukatı ve Cumhurbaşkanlığı avukatı Özlem Bingöl katıldı. 

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, kararını açıklamadan önce kapalılık kararını kaldırarak hükmünü okudu.

Mahkeme sanıklar Mustafa İlker Yücel ve Orhan Ceyhun Bozkurt hakkında "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama'' suçundan açılan davanın düşürülmesine karar verdi. 

Heyet “Davanın 5187 sayılı Basın Kanunu'nun suç tarihinde yürürlükte olan 26/1. maddesinde öngörülen dört aylık süreden sonra açıldığı anlaşıldı” dedi. Düşürme kararının gerekçesi “süre aşımı” olarak açıklandı. 

Karara göre sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı karar kesinleşinceye kadar sürecek. Ayrıca, savcının talebi doğrultusunda, sanıklar hakkında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan suç duyurusunda bulunulacak. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin haberin Aydınlık gazetesinde yayımlanmasıyla ilgili Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ve eski İstihbarat Şefi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkında ''devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlamasıyla 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Aydınlık gazetesi davaya konu haberi Ocak 2014’te yayınlamıştı. 

MİT tırlarına dair bir diğer davada, Mayıs 2015’te görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ‘devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçlamasıyla beş yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. Ancak Yargıtay, Dündar’a casusluktan ceza verilmesini isteyerek kararı bozmuştu.
 

DAHA FAZLA HABER OKU