Hong Konglu uzmanlar koronavirüs salgınında sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı: Panikle yiyecek alışverişi yapmayın

İşlenmiş ve dondurulmuş gıdalar raf ömrü uzun olduğu için tercih ediliyor. Ancak bunlar, sağlıklı kalmaya yetmeyebilir

Diyetisyen Joyce Chan, koronavirüs pandemisi esnasında sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı (South China Morning Post)

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tecrit önlemleri duyurulurken, dünyanın dört bir yanından insanlar panikle süpermarket alışverişi yapıyor. Pirinç ve makarna gibi temel ürünler market raflarından boşalırken, onları işlenmiş ya da dondurulmuş gıdalar izliyor. Ancak bazı uzmanlar, bu satın alma alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini düşünüyor.

Hong Kong’da yaşayan diyetisyen Joyce Chan Ho-yi, konuyla ilgili endişelerini dile getiren uzmanlardan biri. Chan, “Bu gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından bu kritik zamanda (yarardan çok) daha fazla zarar verebilir” diyor.

Chan, bireylerin sağlığını koruması için gıdayla ilgili yönergelere uymasını öneriyor. Bu da şeker, sodyum ve doymuş yağ oranı düşük bir beslenme biçimi anlamına geliyor.

Chan, “İçindekiler kısmını okuyun” diyor ve ekliyor:

Şeker, trans yağ veya başka kimyasal benzeri kelimelerle başladığını görüyorsanız, ürünün işlendiğini varsayabilirsiniz. Bu yüzden o ürünü sepetinizden atın.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük tuz alımı, 5 gramla sınırlı. Amerikan Kalp Derneği de günlük şeker alımının 25 gramdan fazla olmaması gerektiğini söylüyor.

Chan’a göre market alışverişinde 5 ana gıdaya öncelik vermek gerek: Et, süt ürünleri, karbonhidratlar, sebze ve meyveler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chan işlenmiş etler yerine derisiz tavuk gibi yağsız etleri veya konserve sardalya ve ton balığı gibi uzun raf ömrüne sahip daha sağlıklı balık seçeneklerinin satın alınmasını öneriyor. Buna göre sebzelerde ise pancar, kabak ve tatlı patates gibi uzun raf ömrüne sahip besleyici ürünler tercih edilebilir.

Chan ayrıca, konserve bakliyatların tercih edildiği durumda içeriğindeki yağ, şeker veya tuz oranlarını kontrol etmek gerektiğini söylüyor.

South China Morning Post’a konuşan Chan’a göre dondurulmuş sebzeler ve meyveler de stoklamaya değer:

Bazı çalışmalar göstermiştir ki bezelye ve brokoli gibi süpermarket ürünleri dondurulmuş versiyonlarla hemen hemen benzer içeriğe sahip. Bu nedenle taze meyve ve sebzelerin besin açısından dondurulmuş versiyonlardan kesinlikle üstün olması gerekmez.

Hong Kong’da sağlıklı gıda perakendeciliği yapan Japon aşçı Shima Shimizu da taze ürünlerin dondurularak raf ömrünün uzatılabileceğini söylüyor.

Aile yemeklerinde esnek davransa da genellikle vegan menüleri tercih ettiğini söyleyen Shimizu, bu salgın esnasında da sebze temelli beslenmeyi seçtiğini ifade ediyor.

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüs, tüm önlemlere rağmen etkisini sürdürüyor. Worldometers’ta yer alan verilere göre toplam vaka sayısı bugün itibarıyla 1 milyon 436 bin 833’e ulaştı. 303 bin 721 kişinin hastalıktan kurtulduğu belirtilirken, 82 bin 421 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Independent Türkçe, Sout China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU