İtalya karantina uygulamasını hafifletmeyi planlıyor

Vaka ve ölüm sayısının son günlerde azaldığı İtalya’da normal yaşama dönüşün ilk adımları atılabilir

Fotoğraf: AFP

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, ekonomiyi canlandırmak için ev karantinası uygulamasını hafifletmeyi plalıyor.

İtalya Sağlık Bakanı Lazzaro Spallanzai, yerel bir gazeteye verdiği demeçte, hükümetin yeni planının, karantina kısıtlamalarını hafifletirken testleri artırmayı içerdiğini söyledi. Spallanzai yine de sosyal mesafe uygulamasının önemine ve devamlılığına vurgu yaptı.

Plana göre nisan ayı ortalarında tarım, sağlık ve ekipman sektöründe çalışan şirketlerin tekrar faaliyete geçmesi düşünülüyor. Ancak işçilerin geri dönmesi için özel şartlara riayet etmesi ve şirketlerin bu şartları yerine getirmekle yükümlü olması gerekiyor.

Vaka ve ölüm sayısının son günlerde düşüş gösterdiği ülkede durumun böyle devam etmesi halinde önümüzdeki ay mağazaların yavaş yavaş açıldığı görülebilir. Ancak barlar ve restoranların faaliyete geçmesi şu an için söz konusu değil.

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, koronavirüsün ülkede yayılmasının ardından 13 Nisan'a kadar karantina ilan etmişti. Ancak bu sürenin uzatılması bekleniyor.

ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre İtalya'da şu ana kadar 135 bin 586 vaka görülürken, 17 bin 127 kişi hayatını kaybetti. İyileşen hasta sayısı 24 bin 392 olarak kaydedildi.

Merkez üssü Çin olan koronavirüs birkaç ay içerisinde 209 ülkeye yayıldı. Ancak Çin, hastalığın yayılmasını kontrol etmeyi başardı ve son günlerde yeni vaka bildirmedi. Ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 331'de kaldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU