Vuhan’da karantina sona erdi, binlerce insan kenti terk etmek için sıraya girdi

Kovid-19’un 119 gün önce ilk kez görüldüğü yer olan Çin’in Vuhan kentinde 76 gün önce başlayan karantina uygulaması sona erdi. Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından binlerce insan Vuhan’dan ayrılmak için harekete geçti

Fotoğraf: AFP

Şu ana kadar 1 milyon 432 bin 409 kişiye bulaşan ve 82 bin 114 kişinin ölümüne neden olan yeni tip konoravirüs (Kovid-19) ilk kez 12 Aralık 2019’da Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde tespit edildi.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide ‘gizemli bir hastalığın’ görüldüğünü açıkladı.

1 Ocak’ta söz konusu gizemli vaka nedeniyle pazar yeri kapatıldı. Vuhan Belediyesi, 5 Ocak’ta hastalığa SARS ya da MERS virüsünün neden olmadığını duyurdu.

Çinli bilim insanları, 9 Ocak’ta gizemli zatürreyi, yeni tip koronavirüs olarak tanımladı. Vuhan kentinin de içinde bulunduğu Hubey eyaleti, 23 Ocak 2020’de karantina altına alındı.

 

r.JPG
Hankou Tren İstasyonu'nda da yoğunluk yaşandı / Fotoğraf: Reuters

 

Uzun kuyruklar oluştu

Karantina tedbirlerinin çok sıkı uygulandığı kent, salgın 76 gün süren mücadelesi ile salgını yenmeyi başardı.  Virüsün ilk ortaya çıktığı kent olan Vuhan’da karantina tedbirleri kaldırıldı.

Yetkililer, Vuhan'da yaşayanların kentten izin almadan çıkabileceklerini açıkladı. Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından havalimanı, tren istasyonu ve otobüs terminalinde büyük yoğunluk yaşandı. Binlerce insan Vuhan’dan ayrılabilmek için uzun süre sıra bekledi.

 

rr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Yasaktan sonra ilk seferlerini yapan uçaklar, trenler ve otobüslerde sosyal mesafe kuralı uygulanmaya devam etti.  

Kısıtlamaların tamamen kaldırılmadığını ifade eden yetkililer, okulların henüz açılmayacağını, bununla ilgili kararın daha sonra verileceğini belirtti.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Son 24 saatte ölüm yaşanmadı

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki Kovid-19 vakalarının sayılmaya başlandığı ocak ayından bu yana son 24 saatte ilk defa hiçbir ölümün yaşanmadığı bildirilmişti.

Komisyon ayrıca 32 yeni Kovid-19 vakasıyla toplam sayının 81 bin 740'a yükseldiğini, 89 kişinin daha tedavi edildiğini açıklamıştı. Kovid-19'un yayıldığı ülke olan Çin'de salgın büyük oranda kontrol altına alınmıştı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU