Habertürk yazarı: Virüsün kazananı kaybedeni

Oray Eğin, bazı yönetimlerin “fırsatçılığını” yazdı: Kim bilir daha neler olacak, neler gizlenecek, neler çok uzun zaman sonra ortaya çıkacak

Fotoğraf: Reuters

Habertürk yazarı Oray Eğin, bugünkü köşe yazısında yen tip koronavirüsü (Kovid-19) bazı yönetimlerin fırsat bildiğini ve baskıları artırdığı görüşünü dile getirdi. Eğin, “Her dönemde birileri bir şeyler kazanmanın yolunu buluyor, her dönemde kaybedense hep bizler oluyoruz” yorumunu yaptı.

Oray Eğin’in bugünkü “Virüsün kazananı, kaybedeni” başlıklı köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Kuşkusuz hayata geri dönüş için rakamlara bakılacak, ama vaka ve ölüm sayısında nasıl bir düşüş olduğunun sayılması da kendi içinde soru işaretleri barındırıyor. Suni solunum cihazına bağlı hastaların hemen hepsinin hayatını kaybetmesi bekleniyor, bazı hastalarsa hiç bu cihazlara bağlanmadan, sıra dahi gelmeden hayatlarını kaybediyor. Kimileri de test edilmeden ölüyor ama COVID-19 ölümleri olarak kaydedilmiyor. Hastaneye kaldırılamadan evde ölenler, hastanelerin kabul etmediği birçok vaka da var. Birkaç hafta hastaneye kabul edilen hastalar aynı belirtilere rağmen şimdi reddediliyor. Sosyal mesafenin işe yarayıp yaramadığının bile bir süre sonra belli olacak. 

Ortamdaki iyimserliği yaşadığımız bu belirsiz süreci fırsata çevirenlerden ayrı düşünmek de mümkün değil. NYT’den Michelle Goldberg’in yazdığı gibi Macaristan’da Orban kendisini sonsuza kadar hükümdar ilan edecek kanunları geçiriverdi mesela. Teksas Valisi fırsat bu fırsat diyerek zaten eyalette sayıları çok azalan kürtaj kliniklerini kapattı. İsrail’de Netanyahu hem Knesset’i kapattı, hem de mahkemeleri durdurdu—kendi rüşvet davasını görmeye hazırlanan mahkemeleri. Ürdün ve Tayland’da gazetecilere yönelik baskılar arttı, Türkiye’de de tweet’ler yakın markaj altında. Amerika’da virüsten etkilenmeyen büyük şirketler bile lobi yapıp yardım paketinden faydalanmayı başardılar. Kim bilir daha neler olacak, neler gizlenecek, neler çok uzun zaman sonra ortaya çıkacak.

İşte sonuçta her dönemde birileri bir şeyler kazanmanın yolunu buluyor, her dönemde kaybedense hep bizler oluyoruz. 

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU