Gök bilimciler evrenin geniş bir haritasını oluşturdu: Yüzbinlerce bilinmeyen galaksi var

Kara delikler ve galaksi kümeleriyle ilgili gizemler aydınlatılabilir  

Kara delikler çevrelerindeki maddeleri yutarken çevresine bir ışıma yayıyor. Görsel: NASA  

Gök bilimciler, daha önce varlığı bilinmeyen yüzbinlerce galaksiyi gösteren büyük gökyüzü haritasını açıkladı. Bu harita keşfedilmesi beklenenlerin sadece küçük bir yüzdesine ışık tutuyor.

200’den fazla gök bilimciden oluşan uluslararası ekip tüm gökyüzünü içeren yeni bir radyoelektrik ışıma araştırmasının ilk bölümünü yayınladı.

Araştırmada kullanılan Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) teleskopu yardımıyla evrenin derinlikleri hiç olmadığı kadar hassas bir şekilde görüntülendi.

Daha önce keşfedilmemiş galaksilerden yüzbinlerce bulundu. Bu devasa yıldız dizisi, kara delikler ve galaksi kümelerinin nasıl geliştiği dahil evrenin en büyük gizemlerinden bazılarına ışık tutabilir.

Radyo gökbilimi, normalde göremeyeceğimiz evrene ilişkin süreçleri bilim insanlarının görebilmesini sağlıyor. Yeni çalışmanın bir parçası olarak araştırmacılar, bu teknolojiyle kuzey yarım küreye ulaşan radyoelektrik ışımanın dörtte birini inceleyebildi ve elde ettikleri verilerin yaklaşık yüzde 10'unu yayınladı.

Yeni araştırma, sayıları 300 bini bulan uzak galaksilerin haritasını ortaya koyuyor. Dünyaya ulaşırken milyarlarca ışık yılı yol kat eden bu sinyaller yeni araştırmada kataloglandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yeni harita, araştırmacıların evrenin en gizemli kısımlarına ilişkin bilinmeyenlerin aydınlatılmasına katkıda bulunabilir. Örneğin, kara deliklerin konumları ve başlangıçlarının bulunması ve başka nesneleri nasıl yuttukları konusu deşifre edilebilir.

 Araştırmacılardan Leiden Üniversitesi'nden Huub Röttgering şöyle diyor:

“Bir radyo teleskopuyla gökyüzüne bakarsak, çoğunlukla dev kara deliklerin çevresinden yayılan ışımaları görüyoruz. LOFAR teleskopuyla şu gizemli soruyu cevaplamayı umuyoruz: bu kara delikler nereden geliyor? Bildiğimiz şey kara deliklerin feci yiyiciler olduğu.  Üzerlerine gaz çöktüğünde, radyo frekanslarıyla saptanabilen muazzam miktarda madde yayıyorlar.”

Bu teleskop, evren genelinde milyonlarca ışık yılı uzaklığındaki galaksi kümelerini birbirine bağlayan gizemli ışınımların bulunmasını sağlayabilir. Bu tuhaf ışınımların, galaksilerin birleşmesi sonucu hız kazanan parçacıklardan geldiği düşünülüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU